Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Specialiştii UE au emis deja prognoze privind producţiile de cereale

Acasa
Acasa
Acasa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol
Lan de rapiţă în perioada înfloririi
Lan de rapiţă în perioada înfloririi

Nici nu s-a încheiat secerişil la toate culturile de toamnă, că speciliştii din Uniunea Europeană fac estimări atât la cerealele păioase, cât şi la plantele oleaginoase precum rapiţa şi floarea-soarelui. Dacă de pildă la nivel UE se vorbeşte despre producţie medie la rapiţă de 3,32 tone la hectare, ceea ce înseamnă o creştere cu aproape 7 procente faţă de anul precedent, la noi în judeţ s-a raportat producţie de peste 3,1 tone la hectar.

Adevărul este că pe multe sole s-au obţinut producţii de aproape 4 tone la hectar, ceea ce-i îndreptăţeşte pe fermierii sătmăreni să fie optimişti în ceea ce priveşte încasările. La vinel de judeţ producţia raportată este de peste 3,1 tone la hectar. Marea problemă a cultivatorilor de rapiţă este că procesatorii au început să scadă sub 1,3 lei/kilogram preţul de achiziţie a acestor seminţe.

După cum titrează publicaţia Recolta.eu „În toate cele 28 de state europe, prognozele pentru recoltele din 2014 sunt extrem de bune şi peste nivelul înregistrat în ultimii cinci ani”, arată specialiştii europeni.

Condiţii meteorologice nefavorabile au afectat pe alocuri producţia la orz, care la nivel de judeţ a fost totuşi peste media anilor anteriori, adică de 3,5 tone la hectar. În zona Petreşti s-au obţinute peste 4.500 de kilograme la hectar, producţie considerată nesatisfăcătoare în raport cu potenţialul productiv al judeţului.

În ceea ce priveşte celelalte cereale, se prognozează o producţie de 5,80 de tone la hectar pentru grâul moale în acest an, aproape la acelaşi nivel cu estimările de luna trecută, dar cu 4% sub media ultimilor cinci ani. În cazul grâului din judeţul nostru se estimează o producţie apropiată de 4.000 de kilograme la hectar, cel puţin până acum când s-a recoltat peste 80% din suprafaţa cultivată.

Marea problemă a fermierilor o reprezintă ploile căzute în ultimele zile, care ar putea deteriora calitatea grâului încă nerecoltat.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cart