Image 1
Image 2
Acasa

AJUTOR DE STAT

Sprijin financiar de 100 de euro pe cap de vacă de carne

De ani de zile, majoritatea fermierilor  care cresc bovine în general, au propus aducerea la zi a datei de referinţă, în sensul de a nu exista diferenţă de cinci ani sau chiar mai mult, pentru a respecta criteriile de eligibilitate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După o serie de argumente mai puţin convingătoare s-a dovedit că, pentru anumite forme de sprijin financiar, se poate aduce în an data de referinţă, precum în cazul care urmează. După cum subliniază publicaţia Agroinfo, invocând surse ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), crescătorii de bovine din România beneficiază anul acesta de un ajutor de 493 de lei pe cap de vacă de carne în contextul pierderilor suferite pe fondul războiului din Ucraina. Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordonanță de urgență. Data de referință pentru acest ajutor este 31 martie 2023.

 

Potrivit proiectului de act normativ, bovină de carne înseamnă femela din rasă de carne înscrisă în secţiunea principală sau femela metisă cu rasă de carne înregistrată în secţiunea suplimentară a registrului genealogic cu vârsta de minimum 12 luni la data de 31 martie 2023. Deci, vacile eligibile pentru acest ajutor au avut minim 12 luni la data de 31 martie 2023.
Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Animalele care au beneficiat de ajutor de stat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.110/2023, nu sunt eligibile pentru această schemă de ajutor de stat.

 

Printre condiţiile obligatorii de elgibilitate se numără şi: să fie înregistrați în registrul unic de identificare, RUI, și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură; să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Subvenții pentru vacile de carne

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with