Image 1
Image 2

PROIECT DE LEGE

Staționarea cu motorul pornit ar putea fi interzisă și în România

Șoferii ar putea fi amendați și atunci când staționează cu motorul pornit mai mult de 5 minute, iar motive pot fi lesne de intuit.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sancțiunile sunt prevăzute într-un proiect de lege inspirat din reguli ce se aplică deja în Italia și Franța. Doar că în aceste țări exigența este mai mare: este ilegal să stai cu motorul pornit mai mult de 10 secunde.

 

Sancționarea șoferilor care stau cu mașina pornită mai mult de cinci minute este o măsură anti poluare. Este nevoie de modificarea codului rutier pentru acest lucru.

 

Oana Neneciu, preşedinte executiv, ECOPOLIS, precizează următoarele: ”Cred că oamenii nici nu știu că atunci când țin motorul pornit, poluează de fapt aerul. E vorba de staționare de peste 5 minute. Asta e definiția staționării, oprirea voluntară mai mult de 5 minute”.

 

Lucrurile nu vor mai sta chiar așa dacă proiectul va deveni literă de lege. Cei care nu se conformează, primesc la prima abatere avertisment, iar apoi amendă, care va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei.

 

În Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot primi amenzi de la 20 până la 750 de euro.

 

Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă, dezminte, potrivit TVR 1, faptul că motorul pornit i-ar asigura o viață mai lungă: ”O legendă urbană care merge printre șoferi spune că motorul are viață mai lungă dacă îl ții pornit înainte de a pleca la drum, că se încălzește, sunt tot felul de teorii. Sunt complet false, mașinile din zilele noastre nu au nevoie să fie încălzite cu minute în șir și nu trebuie să fie pornite în momentul în care ajungem la destinație. Opriți Motorul”.

 

Acest proiect va ajunge în perioada următoare în Parlament unde va fi dezbătut și votat.

 

Poluarea aerului reprezintă o amenințare mai mare pentru sănătatea lumii decât fumatul, alcoolul, apa murdară sau chiar malnutriția copiilor, potrivit unui studiu citat de Euronews. „Poluarea atmosferică cu particule rămâne cel mai mare risc extern la nivel mondial pentru sănătatea umană”, se arată în raportul publicat de Institutul de Politici Energetice de la Universitatea din Chicago (EPIC). În ciuda acestui fapt, fondurile alocate luptei împotriva poluării atmosferice reprezintă doar o mică parte din cele consacrate bolilor infecțioase, de exemplu.

 

Particulele fine sunt provocate de incendii, de activitatea industrială și de vehiculele motorizate. Acestea sunt cancerigene și cresc riscul de boli pulmonare, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

 

Conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 36% dintre cancerele pulmonare sunt legate de aceste emisii, la fel ca 34% dintre accidentele vasculare cerebrale și 27% dintre bolile de inimă. Respectarea pragului OMS pentru expunerea la particule fine ar crește speranța de viață la nivel mondial cu 2,3 ani, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.

 

Europa de Est este mai expusă la poluarea aerului decât vecinii săi occidentali.

 

CITEȘTE ȘI:

124 de șoferi români amendați de vameșii maghiari la intrarea în Ungaria

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with