Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MUNICIPIUL CAREI

Sute de credincioși la târnosirea Bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

Sute de credincioși la târnosirea Bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Mare sărbătoare a fost în Parohia Ortodoxă "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din municipiul Carei. În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin Sigheteanu a avut loc slujba de târnosire a Bisericii, eveniment care se desfășoară o dată la câteva sute de ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul religios de mare însemnătate pentru careieni, dar și pentru creștinii ortodocși din satele învecinate, a avut loc duminică, 26 mai 2024, cea de-a patra după Sfintele Paști – a vindecării slăbănogului de la Vitezda.

 

 

PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Carei, după care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.

 

 

Desfășurată după toate îndrumările tipiconale, slujba de târnosire a bisericii a fost o noutate pentru marea majoritate a credincioșilor care au luat parte la acest eveniment religios, petrecut o dată la câteva sute de ani.

 

 

După înconjurarea bisericii și sfințirea cu aghiazmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir în exterior, soborul și credincioșii au intrat în sfântul locaș de închinare. Aici a fost târnosită Sfânta Masă.

 

 

În piciorul Sfintei Mese s-a așezat un tub din oțel inoxidabil, în care au fost puse Sfinte Moaște de Sfinți Mucenici și Documentul de sfințire sau Hrisovul, în care sunt scrise momentele importante din istoria sfântului locaș, cine a făcut târnosirea și soborul care a participat la sfințire.

 

 

După târnosirea Sfintei Mese, a fost uns cu Sfântul și Marele Mir Sfântul Altar și stropit cu Aghiasmă, apoi a fost sfințit Proscomidiarul, pictura din interiorul bisericii și cea refăcută de pe iconostas. Pe tot parcursul evenimentului religios, s-au închinat rugăciuni adânci, prin care a fost chemat Duhul Sfânt ca să fie prezent și să săvârșească sfințirea.

 

 

Cu ocazia târnosirii Sfintei Mese, biserica a primit și al doilea hram, „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.

Un moment important a fost aducerea aminte de foștii slujitori la acest Sfânt Altar, care au fost pomeniți în Sfânta Liturghie: pr. Andrei Coman – protopop, pr. Gheorghe Buzilă, pr. Ioan Vasilescu, pr. Ioan Țolescu – protopop, pr. Pavel Pordea, pr. Andron Mircea – protopop, pr. Gheorghe Opriș, pr. Costache Mirea – protopop, pr. Ioan Berar – protopop, pr. Gheorghe David, pr. Mircea Pintea, pr. Călin Constantin Buzura Berar, parohul actual, pr. Cosmin Ioan Bontea, slujitor actual.

 

 

Distincțiile acordate în cadrul sărbătorii de la Carei

 

 

Trebuie amintit faptul că Preasfințitul Părinte Episcop Iustin l-a distins pe părintele paroh Călin Buzura cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, iar părintele coslujitor Cosmin Ioan Bontea a primit Ordinul „Preot Nicolae Gherman”. Ceilalți binefăcători, mulți la număr, au primit Diplome ale Anului Omagial.

De asemenea, se cuvine menționat faptul că Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană.

 

 

Dăm slavă lui Dumnezeu că cele 450 de familii, aproximativ 1.500 de credincioși, au contribuit toți la lucrările realizate și astăzi, în atmosferă pascală, cu Lumina Învierii și cu imnul „Hristos a Înviat!”, ne bucurăm de sărbătoarea lor, se bucură toți careienii, sunt prezenți preoți și din vecinătate alături de preoții din oraș, ne bucurăm toți că, iată, credincioșii și păstorii lor sufletești nu lasă biserica să se învechească, să se obosească, ci, pe lângă prezența lor liturgică și înfrumusețarea pe care o aduc bisericii cu prezența lor la Sfintele Liturghii în duminici și sărbători, le întrețin, le înfrumusețează, le salvează și, mai cu seamă, le iubesc, că Biserica lui Hristos este mama noastră duhovnicească și este stâlp și temelie a adevărului.

 

 

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Hristos a Înviat!”, a mărturisit Preasfințitul Iustin Sigheteanu, în cuvântul de învățătură rostit.

Informațiile ne-au fost furnizate de părintele Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

Citește și:

 

Sute de credincioși au participat la târnosirea Bisericii din Cartierul Soarelui

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns