Image 1
Image 2

Sute de oşeni merg la târgurile din Ţara Oaşului! Cât costă un batic?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În aproape fiecare localitate din Ţara Oaşului se organizează tradiţio-nalele târguri lunare, unde cumpărătorii au posibilitatea să găsească tot ceea ce îşi doresc şi au nevoie pentru gospodărie, dar nu numai. Dacă la Negreşti Oaş, mai precis în Valea Măriei, târgul se organizează în prima zi de luni din lună, la Bixad evenimentul are loc în ultima zi de miercuri.

La cea mai recentă adunare a comercianţilor din Ţara Oaşului în localitatea anterior menţionată, s-au făcut numeroase tranzacţii comerciale. Vânzătorii şi producătorii autohtoni au fost destul de mulţumiţi de câştigurile obţinute, dar şi cumpărătorii au fost bucuroşi de cele achiziţionate. Sau mai bine zis, cumpărătoarele, pentru că majoritatea tarabelor au fost pline ochi cu materiale tradiţionale, înflorate, pentru femei şi fete. Desigur că nici baticurile nu au lipsit, fiind şi ele la mare căutare la fiecare ediţie a târgului.

Baticurile sunt în continuare la mare căutare

De menţionat este faptul că cele mai multe tarabe au fost pline cu haine de purtat zi de zi, vândute de comercianţi care au venit şi din afara judeţului aici. De asemenea, cine a avut nevoie de canapele noi, le-a putut găsi, cu mare uşurinţă, la intrarea în incintă.

Trebuie menţionat faptul că meşterii populari au fost omniprezenţi la târg, cu produsele pe care le realizează cu atâta migală şi cu pricepere. De exemplu, o familie din Racşa a expus spre vânzare hamuri de cai. Este o meserie pe care oşanul o practică de mic. Nu degeaba este şi foarte cunoscut în Ţara Oaşului pentru hamurile sale.

De altfel, este prezent la fiecare târg din Ţara Oaşului, dar nu numai. Este ajutat de soţie, care îl însoţeşte peste tot şi îl ajută la vânzare.

Una dintre cele mai variate oferte a fost cea la baticuri. Oşencele păstrează tradiţia purtării lor, cel puţin la portul popular, când merg la biserică, sau la evenimentele importante din comunitate. De precizat este faptul că mare trecere au baticurile care se dau la pomană, prin urmare sunt şi cele mai ieftine, având în vedere că se cumpără cu zecile, la fiecare înmormântare.Foarte multe tarabe au fost pline cu materiale înflorate, pentru costumele populare, dar nu numai. Oşencele au preferat, în ultimii ani, să îşi confecţioneze şi obiecte vestimentare stilizate, nu neapărat care să respecte întocmai tradiţia, dar care să fie mai comode la purtare. Aici cumpărătoarele au avut de ales dintr-o varietate largă de culori, în funcţie de vârstă, dar şi de preferinţe. 

Hamurile pentru cai costă o mică avere, la fel şi unele materiale pentru costumele populare

Cine a dorit să ia masa la târg la Bixad a avut de ales între mici şi peşte păstrăv. Dacă un mic a costat 5 lei, iar într-o porţie se pun cam patru bucăţi, preţul la cele două variante este acelaşi, pentru că şi peştele costă tot 20 de lei. Un grătar în târg se dă la 10 porţia, iar cine a dorit pâine şi muştar, a mai scos alţi bani din buzunar.

Dacă unii dintre cumpărători au venit în târg întocmai pentru a gusta din felurile de mâncare preparate aici, atunci o altă categorie de oşeni s-a orientat să achiziţioneze cele necesare în gospodărie.

Pălăriile din postav sau pâslă se dau la preţuri începând de la 50 lei, 70 lei sau 100 lei, sau clopurile de paie, care se comercializau la 70 de lei.

Desigur că uneori, în târguri, se găsesc şi tradiţionalele clopuri o;eneşti, numai bune de împodobit cu mărgele, la preţul aproximativ de 100 de lei / bucată. Cele mici, de ornament, se vând la 5 lei / bucată.
Trebuie menţionat faptul că cele mai multe tarabe erau pline ochi cu materiale şi articole vestimentare pentru fete şi femei. Fustele de purtat în fiecare zi pornesc de la preţuri de 50 de lei, cusute cu elastic în talie. Cele cu brâu sau pomată, costă între 100 şi 150 de lei, dacă sunt confecţionate dintr-un material de 20 – 25 lei / metru. Cele care au un material de calitate mai bună, costă undeva la 200 – 250 lei / fustă.
Baticurile au preţuri începând de la 25 lei. Cumpărătoarele au posibilitatea să le achiziţioneze şi la 50 lei, 70, 80 lei, 120 sau 150 lei, respectiv 200 lei, în funcţie de noutatea modelului, precum şi materialul din care sunt confecţionate.

Referitor la metrajele oferite spre vânzare, acestea au preţuri începând de la 25 lei / metru liniar, în funcţie de calitatea dorită. Desigur că se găsesc materiale şi la 40 lei, 50 lei, 70 sau 80 lei / metru, 120 lei, pentru cele mai pretenţioase, 250 lei sau chiar 500 lei.

Desigur că unele comerciante ofereau şi materiale începând de la 300 euro, pentru un costum întreg, în funcţie de vechimea şi modelul ţesăturii.

O mică avere costă şi un rând de hamuri pentru cai. Pentru echiparea unui singur animal, cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar aproximativ 700 de lei, iar pentru a avea un set complet, cu toate cele necesare la o căruţă, va trebui să achite peste 2000 de lei.

Un rând de clopoţei înşiraţi costă  350 – 400 de lei, numai pentru un singur cal. Nu este un preţ mare, având în vedere munca depusă, dar şi drumul parcurs de bistriţenii care i-au vândut la Bixad.
Cratiţele din aluminiu turnat au avut preţuri începând de la 100 de lei, şi până la 700 de lei / ceaun de 200 de litri.

Fiecare cumpărător care a trecut pe la târgul din Bixad a putut să găsească aici tot ceea ce a avut nevoie, începând de la canapele, covoare, electrocasnice, articole vestimentare şi multe altele. Nu degeaba se spune că este unul dintre cele mai mari din câte se organizează în Ţara Oaşului, de fiecare dată când vremea o permite.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns