Image 1
Image 2

UNIREA PRINCIPATELOR

Sute de români s-au prins în Hora Unirii la Satu Mare

Sute de sătmăreni au fost prezenți la manifestările prilejuite de Mica Unire, care s-au desfășurat pe platoul din fața Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimente s-au derulat și în celelalte orașe din județ, precum și în majoritatea comunelor.

În municipiul reședință de județ, manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române au fost organizate de Instituția Prefectului Satu Mare și Ministerul Apărării Naționale, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, miercuri, 24 ianuarie, începând cu ora 12:00.

 

 

După prezentarea onorului de către Garda de Onoare, în interpretarea artistului sătmărean Petrică Mureșan a fost intonat solemn Imnului Național al României.

 

 

A urmat oficierea serviciului religios, de către părintele Cristian Silaghi, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare.

 

 

Regal folcloric emoționant al copiilor de la Școala de Arte

 

 

Momentul artistic prezentat de elevii Școlii de Arte a fost unul deosebit și apreciat de toți cei prezenți.

Grupul vocal folcloric al instituției de învățământ anterior menționată s-a pregătit intens pentru acest moment solemn. Este vorba despre copiii: Sorin Gherman, Andreea Mone, Gabriela Gavriș, Giulia Pop, Mario Andreica, Ioana Balaj, Ștefania Sabo, Diana Ghiran, Anastasia Sabău.

Au fost aplaudați îndelung pentru fiecare cântec dedicat momentului Unirii Principatelor Române, precum și pentru mândria cu care au îmbrăcat și purtat portul popular autentic.

A urmat momentul citirii mesajului premierului Marcel Ciolacu de către prefectul Radu Roca.

 

 

Dragi români, în urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii și-au unit eforturile și au pus piatra de temelie a României de astăzi, ca stat național, unitar și democratic. Și atunci, mulți s-au opus. Și din afara țării, dar și din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca românii să nu fie UNIȚI. 

 

 

24 ianuarie 1859 a fost doar începutul unui lung drum. Viziunea liderilor de atunci nu s-a rezumat doar la unire. A urmat un val de reforme care au schimbat complet societatea românească și au avut ca principal scop reducerea inechităților sociale și îmbunătățirea condițiilor de trai. Românii au demonstrat întregii lumi că numai uniți își pot croi singuri soarta! 

 

 

Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte și mai mult, să crească la adevăratul său potențial! 

În primul rând, unirea – pe care marele Cuza a dorit-o și a simțit-o – devine realitate prin Autostrada Moldovei.

 

Unirea economică efectivă a Moldovei cu restul țării va conduce, în sfârșit, la dezvoltarea rapidă a întregii zone, prin creșterea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite”, a menționat prefectul Radu Roca, după care a adresat câteva cuvinte celor prezenți.

 

Foarte multi copii au înfruntat frigul pentru a fi prezenți pe platoul din fața IPJ Satu Mare

 

În discursul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit despre unitate, solidaritate, grijă și respect față de semeni.

Unitatea, solidaritatea, grija și respectul față de semenii noștri sunt reperele care ne vor călăuzi în continuare. Să ne mândrim și să ne dăm mâinile într-o Horă a Unirii și a speranței.

 

Căci doar așa, împreună, putem depăși toate problemele și doar împreună clădim viitorul românilor și a României.

La mulți ani, dragi sătmăreni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a precizat prefectul dr. Radu Roca, în discursul său.

 

 

Printre sutele de participanți cu drapele, fulare și eșarfe tricolore, s-a remarcat prezența aleșilor locali și județeni, a deputaților și senatorilor, reprezentanților partidelor românești.

După depunerea de coroane la bustul celui care a înfăptuit Mica Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, toți participanții s-au prins în Hora tradițională, platoul din fața IPJ Satu Mare dovedindu-se a fi enorm de mic în raport cu numărul de patrioți prezenți la eveniment.

 

 

Este îmbucurător și de apreciat faptul că foarte mulți copii de vârste fragede au putut fi zăriți la eveniment, chiar dacă frigul a avut un cuvânt greu de spus miercuri, 24 ianuarie.

 

Citește și:

Ce sărbătorim noi la 24 Ianuarie?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with