Image 1
Image 2

TEAMA DE RĂZBOI

Țările reacționează la atacurile cu drone și rachete ale Iranului asupra Israelului

Țările reacționează la atacurile cu drone și rachete ale Iranului asupra Israelului
Liderii lumii își exprimă teama că conflictul ar putea duce la o escaladare suplimentară în regiune, cerând tuturor părților să dea dovadă de reținere.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Teheranul amenințase că va ataca Israelul după ce un raid aerian de la 1 aprilie, învinuit pe scară largă pe Israel, a distrus consulatul Iranului în Siria, ucigând 13 persoane ,  inclusiv doi generali de elită iranieni.

 

Forțele israeliene au declarat într-o declarație duminică dimineața că „majoritatea mare” a rachetelor lansate din Iran au fost intErceptate în afara granițelor Israelului.

 

 

Tensiunile dintre Israel și Iran au crescut de la războiul de 6 luni al Israelului în Fâșia Gaza.

 

 

 

Iată cum a reacționat lumea la atacurile de răzbunare ale Iranului asupra Israelului.

 

 

 

Rusia

Rusia a declarat că este extrem de îngrijorată de atacurile iraniene asupra Israelului și a cerut tuturor părților să-și exercite reținerea.

„Ne exprimăm îngrijorarea extremă cu privire la o altă escaladare periculoasă în regiune”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-o declarație privind atacurile iraniene. „Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere.”

„Am avertizat în mod repetat că numeroasele crize nerezolvate din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona de conflict palestino-israelian, care sunt adesea alimentate de acțiuni provocatoare iresponsabile, vor duce la o creștere a tensiunii”, a spus șeful diplomației Federației Ruse.

 

 

Uniunea Europeană

„UE condamnă cu fermitate atacul inacceptabil al Iranului împotriva Israelului”, a declarat înaltul diplomat al UE Josep Borrell într-o postare pe X.

„Aceasta este o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”.

 

 

 

Franţa

Ministrul de externe Stephane Sejourne a declarat că Iranul face un „nou pas în acțiunile sale de destabilizare și își asumă riscul unei escalade militare”.

 

 

 

Germania

„Condamnăm ferm atacul în curs, care ar putea arunca o întreagă regiune în haos. Iranul și împuterniciții săi trebuie să oprească acest lucru imediat”, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock.

„Israelul oferă întreaga noastră solidaritate în acest moment.”

 

 

 

Națiunile Unite

„Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul pe scară largă lansat asupra Israelului de către Republica Islamică Iran în această seară”, a scris secretarul general Antonio Guterres într-o declarație.

„Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escalade devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să exercite o reținere maximă pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu”

 

 

 

Statele Unite

Președintele Joe Biden a condamnat atacurile iraniene și a promis un răspuns diplomatic coordonat al G7. El a spus că SUA au ajutat Israelul să doboare „aproape toate” dronele și rachetele atacante.

Biden a declarat într-o declarație publicată de Casa Albă că a reiterat sprijinul „de fier” al SUA pentru securitatea Israelului, într-un apel cu premierul Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacurile fără precedent – trimițând un mesaj clar inamicilor săi că aceștia nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a spus el în declarație.

„Mâine [duminică], îmi voi convoca colegii lideri ai G7 pentru a coordona un răspuns diplomatic unit la atacul dezordonat al Iranului”, a spus președintele Biden.

 

 

 

Vatican

Papa Francisc a făcut un „apel stringent” împotriva unei „spirale de violență”, avertizând despre o potențială conflagrație regională.

„Fac un apel stringent pentru încetarea oricărei acțiuni care ar putea alimenta o spirală de violență care riscă să tragă Orientul Mijlociu într-un conflict și mai mare”, a declarat pontiful argentinian după tradiționala sa rugăciune de duminică în Piața Sfântul Petru din Vatican.

„Mă rog și urmăresc cu îngrijorare, dar și durere, vestea care a venit în ultimele ore despre înrăutățirea situației din Israel din cauza intervenției Iranului”, a spus Papa credincioșilor.

„Nimeni nu ar trebui să amenințe existența altora. Toate țările trebuie, totuși, să se alăture păcii și să îi ajute pe israelieni și palestinieni să trăiască în două state, unul lângă altul și în siguranță”, a spus Papa.

 

 

 

Argentina

Biroul președintelui Javier Milei și-a exprimat „solidaritatea și angajamentul neclintit” față de Israel în fața atacurilor.

Acesta a adăugat că Argentina „sprijină cu insistență Statul Israel în apărarea suveranității sale, în special împotriva regimurilor care promovează teroarea”, menționând că o instanță argentiniană a considerat recent Iranul responsabil pentru atacurile cu bombă asupra ambasadei Israelului și a unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires în anii 1990.]

 

 

 

Brazilia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o declarație în care spune că urmărește „cu mare preocupare” vestea că dronele și rachetele iraniene au fost trimise în Israel.

Acesta a menționat că Brazilia avertizează comunitatea internațională, încă de la începutul războiului din Gaza, că conflictul s-ar putea răspândi în întreaga regiune.

 

 

 

Canada

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat reporterilor de la Ottawa că țara sa „condamnă fără echivoc atacurile aeriene ale Iranului”, adăugând: „Suntem alături de Israel”.

„După sprijinirea brutalului atac al Hamas din 7 octombrie, ultimele acțiuni ale regimului iranian vor destabiliza și mai mult regiunea și vor face pacea durabilă mai dificilă”, a adăugat el.

 

 

 

Columbia

Președintele Gustavo Petro a numit atacurile „previzibile”, adăugând că „acum ne aflăm în preludiul celui de-al treilea război mondial tocmai atunci când omenirea ar trebui să-și reconstruiască economia spre obiectivul rapid al decarbonizării”.

„Sprijinul SUA, în practică, pentru un genocid, a aprins lumea. Toată lumea știe cum încep războaiele, nimeni nu știe cum se termină. Dacă poporul Israel ar fi suficient de înalt, ca strămoșii lor, pentru a opri nebunia conducătorului lor”, a spus el într-un comunicat.

„Organizația Națiunilor Unite trebuie să se întrunească de urgență și trebuie să se angajeze imediat pentru pace”.

 

 

 

Egipt

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat „îngrijorarea profundă” față de escaladarea ostilităților și a cerut „limitare maximă”.

Declarația sa a avertizat, de asemenea, despre „riscul extinderii regionale a conflictului” și a adăugat că Egiptul va fi „în contact direct cu toate părțile în conflict pentru a încerca să controleze situația”.

 

 

 

Iordania

Prim-ministrul Bisher Khasawneh a spus că orice escaladare în regiune va duce la „căi periculoase” și a spus că este nevoie să reducă escaladarea de către toate părțile.

În declarațiile adresate cabinetului, Khasawneh a spus că forțele armate ale țării se vor confrunta cu orice încercare a oricărei partide care ar încerca să pună în pericol securitatea regatului.

 

 

 

Qatar

Națiunea din Golf a cerut tuturor părților implicate să oprească escaladarea și să exercite cea mai mare reținere.

Într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe din Qatar și-a exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la evoluțiile din regiune”.

Acesta a cerut „tuturor părților să oprească escaladarea, să promoveze calmul și să-și exercite reținerea maximă”.

Acesta a îndemnat „comunitatea internațională să ia măsuri urgente pentru a dezamorsa tensiunea și a detensiona situația din regiune”.

 

 

 

Arabia Saudită

Ministerul saudit al Afacerilor Externe a emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de „escaladarea militară” și solicită „tuturor părților să exercite cea mai mare reținere și să scutească regiunea și popoarele sale de pericolele războiului”.

A continuat să îndemne Consiliul de Securitate al ONU „să-și asume responsabilitatea pentru menținerea păcii și securității internaționale”.

 

 

 

 

Spania

Premierul Pedro Sanchez a cerut reținere, spunând pe X: „Urmărim cu cea mai mare îngrijorare evoluția situației din Orientul Mijlociu. Trebuie să evitați cu orice preț o escaladare regională.”

 

 

 

Regatul Unit

Prim-ministrul Rishi Sunak a descris acțiunile Iranului drept „imprudente”.

„Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte”, a spus el într-o declarație postată pe X.

„Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv Iordania și Irakul”, a adăugat el.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with