Image 1
Image 2
Acasa

Teatrul de Nord aniversează 130 de ani de la inaugurarea clădirii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primăria Municipiului Satu Mare şi Teatrul de Nord marchează printr-un şir de evenimente 130 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Nord.

Clădirea a fost construită între 1889 şi 1892, în stil neoclasic şi este un simbol al multiculturalităţii acestor meleaguri, în care astăzi îşi desfăşoară activitatea Trupa Mihai Raicu şi Trupa Harag György.

 

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a deschis vineri, 14 ianuarie, şirul evenimentelor dedicate acestei aniversări.

„Conservarea şi promovarea patrimoniului nostru cultural, arhitectural şi istoric depinde doar de implicarea , curiozitatea şi educaţia noastră. Din fericire, vremurile pe care le trăim ne permit să accesăm fonduri europene, să deschidem drumuri noi şi să creăm oportunităţi pentru a pune în valoare bogăţia culturală şi patrimoniul oraşului nostru. Dar aici depinde de noi, de fiecare în parte. Pentru mine este un privilegiu şi sunt un norocos că azi, într-un moment atât de deosebit, pot să fiu aici alături de toţi cei care iubesc Teatrul de Nord. Aniversăm 130 de ani de la construcţia acestei clădiri emblematice pentru oraşul nostru, o clădire în care a fost scrisă o parte din istoria comunităţii noastre, care a supravieţuit transformărilor şi a găzduit mii de spectacole ce au produs bucurie sau lacrimi pentru zeci de generaţii. Cunosc în detaliu această clădire şi ca structură, dar şi ca spirit. Sătmărenii au poate, cel mai frumos teatru din ţară. Însă, ştiu foarte bine că un teatru nu există doar prin săli şi prin clădire sau prin pereţii acesteia, ci există prin oamenii care au slujit în toţi aceşti 130 de ani Teatrul de Nord.”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

În perioada 2013-2015, Primăria Municipiului Satu Mare a reabilitat clădirea Teatrului de Nord prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,5 milioane de euro.

În prezent, Primăria Municipiului Satu Mare continuă proiectele şi demersurile pentru susţinerea activităţii Teatrului de Nord şi implicit pentru reabilitarea spaţiilor puse la dispoziţia publicului şi a celor două trupe.

Astfel, pentru a reabilita Sala Studio ,,Ács Alajos” şi spaţiile adiacente, inclusiv a locurilor rezervate spectatorilor ce vor fi utilizate pentru diverse spectacole şi repetiţii, Primăria Municipiului Satu Mare a obţinut o finanţare prin Programul Operaţional comun România -Ucraina 2014-2020.  Prin acest proiect  valoarea frumuseţea istorică a Sălii Studio, iar sistemele de iluminat şi sunet vor fi modernizate. Valoarea totală a proiectului este de 1.100.000 euro, informează  Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare.

Ciornă automată

4 comentarii

Lasă un răspuns