Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tehnici de tortură din Evul Mediu, o nouă atracție pentru turiști la Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor - Camera de tortură
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Castelul Corvinilor - Camera de tortură
Castelul Corvinilor – Camera de tortură

Mai multe scene de tortură, redate cu ajutorul unor manechine special construite, dar și zeci de unelte folosite de călăii din Evul Mediu pot fi văzute în subsolul de cărămidă al Muzeului de Arheologie de la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în cadrul unei expoziții ce a fost deschisă miercuri și care își propune să prezinte turiștilor o altă față a unei perioade de acum 500 de ani.

Scaunul lui Iuda, Fecioara de Fier sau măștile încinse sunt doar câteva dintre aparatele pe care călăii le-au folosit în urmă cu sute de ani, iar acum replici ale acestora pot fi văzute în cele câteva săli ale expoziției “Ev Mediu—tortură și execuție”.

Atmosfera terifiantă este completată de luminile atent așezate pentru a reflecta starea de groază a “victimelor”, dar și de sunetele care se pot auzi în subsol pentru a reda “strigătele de durere” ale celor schinjuiți.

“Expoziția ilustrează modalitățile și ustensilele de tortură, în general. Din cunoștințele mele, firma care a amenajat această expoziție a făcut o documentare privind ustensilele medievale, precum și cadrul în care se desfășura tortura. Acest subsol aduce cel mai mult cu locurile în care, în Evul Mediu, oamenii erau torturați pentru diferite infracțiuni sau pentru că se ocupau cu alte activități interzise—cum era cazul vrăjitoarelor”, a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Printre scenele care pot fi văzute de turiști sunt cele în care se redă supliciul la care a fost supus Gheorghe Doja, trasul în țeapă sau pe roată, ori cea în care un om este schinjuit alături de un călugăr, care-i citește o rugăciune.

“Pentru amenajarea acestei expoziții s-a muncit patru luni de zile, împreună cu mai mulți specialiști în istorie, care ne-au ajutat la documentare. Colectivul de lucru a fost format din 20 de artiști plastici, iar rezultatul muncii noastre sperăm să placă turiștilor”, a explicat Valentin Șoachete, directorul artistic al expoziției.

În viziunea autorităților locale din municipiul Hunedoara, Castelul Corvinilor trebuie să se transforme într-un complex muzeal în care turiștii să aibă diverse posibilități de petrecere a timpului liber. De aceea, administrația este deschisă și inițiativelor private, cum este cea care a organizat Expoziția de tortură.

“Încercăm să atragem și inițiativa privată în acest spațiu al Castelului Corvinilor. Aici (în subsolul unde a fost organizată expoziția, n.r.), era un depozit cu pietre, tablă, tot ce se găsea prin curtea castelului. Dacă aveai nevoie de ceva, coborai în beci și-ți luai de aici. Cred că este important să arăți turiștilor mult mai multe lucruri, pentru a-i determina să se întoarcă la Castel. Trebuie să vii cu noutăți, altfel nu ții pasul, iar numărul vizitatorilor va scădea”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Potrivit acestuia, numărul turiștilor care aleg ca destinație Castelul Corvinilor din Hunedoara este din ce în ce mai mare, în perioada celor patru zile prilejuite de minivacanța de Sfânta Maria numărul vizitatorilor depășind 20.000 de persoane.

În opinia primarului, în viitor numărul vizitatorilor ar putea crește la circa 500.000 pe an, o dată cu anul 2019 și folosirea oportunității prin care Timișoara a fost declarată “Capitală culturală europeană”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns