Image 1
Image 2

RECUNOASTERE

Un roman al unui scriitor din Cernauti, recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize

Romanul "Blooms of Darkness" - povestea unui baiat de 11 ani ascuns de o prostituata din calea nazistilor - scris de romancierul israelian Aharon Appelfeld, nascut in urma cu 80 de ani in Bucovina, la Cernauti, a fost recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize pe 2012.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Acest premiu, care celebreaza operele literare de fictiune traduse in limba engleza, a fost acordat romanului “Blooms of Darkness”, intr-o ceremonie care a avut loc la Londra.

Romanul spune povestea lui Hugo, crescut de mama lui intr-un bordel, si descrie relatia lui speciala cu Mariana, una dintre femeile care lucrau in acel loc.

Cartea arata felul in care cele mai bune parti din natura umana pot iesi la suprafata chiar si in cele mai oribile circumstante, explica Aharon Appelfeld.

“Am vrut sa explorez cele mai intunecate forme ale comportamentului uman si sa arat ca, chiar si acolo, generozitatea si iubirea pot supravietui, ca umanitatea si iubirea pot invinge cruzimea si brutalitatea”, a declarat scriitorul israelian.

Premiul Independent Foreign Fiction recompenseaza cu cate 5.000 de lire sterline (8.100 dolari) atat pe autorul romanului, cat si pe traducatorul acestuia in limba engleza, Jeffrey M. Green.

Aharon Appelfeld s-a nascut pe 16 februarie 1932, in Romania, in oraselul Sadagura, incorporat in prezent in Cernauti, aflat pe teritoriul Ucrainei. In 1941, pe cand avea varsta de opt ani, armata romana a reocupat orasul, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar mama lui a fost ucisa in timpul luptelor.

Appelfeld a fost deportat cu tatal sau intr-un lagar de concentrare nazist in regiunea Transnistria. A reusist sa evadeze si s-a ascuns timp de trei ani, inainte de a se angaja ca bucatar in armata sovietica. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Appelfeld a petrecut cateva luni intr-un lagar de refugiati in Italia, iar apoi a migrat in Palestina, in 1946, la varsta de 14 ani, cu doi ani inainte ca Israelul sa isi obtina independenta. S-a reintalnit cu tatal sau la 20 de ani dupa incheierea razboiului, dupa ce i-a gasit numele pe o lista a supravietuitorilor intocmita de o agentie evreiasca.

Aharon Appelfeld este profesor de literatura la Universitatea Ben Gurion din orasul Negev si, la 80 de ani, este cel mai in varsta scriitor recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize. Anul trecut, Santiago Roncagliolo a devenit, la varsta de 36 de ani, cel mai tanar scriitor care a castigat acest premiu.

Aharon Appelfeld, un bun prieten al scriitorului american de origine evreiasca Philip Roth, a primit numeroase premii in cariera sa, fiind recompensat, intre altele, cu Nelly Sachs Prize oferit de municipalitatea orasului Dresda, in 2005, si cu premiul Medicis pentru roman strain, in 2004, pentru autobiografia sa “The Story of a Life: A Memoir”.

Independent Foreign Fiction Prize este decernat in fiecare an de Booktrust, o organizatie de caritate independenta din Marea Britanie. Aceeasi organizatie acorda Orange Prize for Fiction si Roald Dahl Funny Prize, in cadrul unor initiative lansate pentru a sprijini lectura si scrierea de opere literare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns