Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PREȚUL PETROLULUI

Tendințe ale prețului petrolului

Războiul dintre Israel și Hamas va scumpi și mai mult carburanții. Avertismentul vine de la distribuitori, după ce cotația barilului de petrol a crescut...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… cu peste 8%, în mai puțin de două săptămâni, de la începerea ostilităților. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt așteptate la motorină, dat fiind c[ se fac și stocuri pentru încălzire, pentru sezonul rece.

De la `nceputul toamnei, prețurile carburanților au continuat să crească, chiar dac[ după 1 octombrie au mai scăzut. Astfel, litrul de motorină e mai scump, în medie, cu peste 14 bani față de cât era la începutul toamnei.

Distribuitorii de carburanți anunță noi scumpiri, după ce cotația petrolului Brent a început să crească odată cu declanșarea războiului dintre Israel și Hamas.

Ileana Sorina Bălțatu, director general adjunct, companie petrolieră: În mod normal, această creştere a preţului petrolului se va reflecta în timp şi în produsele care rezultă din rafinarea acestuia. Vom avea creşteri de preţuri. La motorină deja o să vedem o ajustare pentru că încep să se facă stocurile pentru sezonul rece. La celelalte produse probabil că într-o săptămână, o săptămână şi ceva, depinde cum se cumpără şi cum ajunge la prelucrat.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Cotația barilului de petrol a continuat să crească și a ajuns zilele trecute să fie mai mare cu peste 8% față de 7 octombrie, ziua începerii războiului dintre Israel și Hamas.

Analiștii avertizează însă că petrolul s-ar putea scumpi și mai mult, în cazul în care conflictul se va extinde în Orientul Mijlociu. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar,  “Israelul sau Palestina nu sunt relevante foarte mult pe piața petrolului. Însă sunt relevante ca o extindere a conflictului să implice Iranul, care este un producător important. Orice risc de extindere a conflictului către Iran înseamnă o presiune pe prețuri și creșteri care ar putea să fie cu mult mai mari decât ceea ce vedem acum”.

În România, în septembrie, combustibilii au fost mai scumpi, în medie cu peste 2% față de luna august și cu 6% față de sfârșitul anului trecut, arată cele mai recente statistici oficiale.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns