Image 1
Image 2

Terapiile cu iederă au efecte benefice în peste 40 de boli

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Iedera este o plantă agăţătoare şi este recomandată în medicina alternativă în tratamentul a peste 40 de boli. Specialiştii au menţionat printre altele:  afecţiunile hepatice, tiroidiene, ginecologice, reumatice, tuse, răceli şi în bolile de ficat.

Tratamentele cu iederă sau extracte din ea sunt benefice pentru organism. Planta are o compoziţie complexă. Ea conţine substanţe bogate în principii active precum: betacaroten, zaharuri, saponine, extrogeni (substanţe care stimulează producerea de hormoni feminini), iod, uleiuri eterice, săruri minerale, acid cafeic.

Planta se foloseşte sub formă de decoct simplu şi decoct dublu (patru linguri la 1 litru de apă), de cataplasmă şi de tinctură. Fără o supraveghere corectă pot apărea reacţii alergice.

Afecţiuni care se ameliorează

În cazul tusei rebele este recomandat decoctul simplu de iederă. Acesta se prepară din două linguriţe de frunze şi de rămurele tinere de ieder. Se fierb într-o cană de 250 ml cu apă, după care se strecoară. Doza zilnică este de două-trei ceaiuri, până la ameliorarea simptomelor.

Tratament similar se utilizează şi în cazul bronşitei. Pentru a grăbi însănătoşirea, se completează tratamentul cu trei ceaiuri de isop, de cimbru, de podbal sau de muguri de plop negru.

Durerile reumatismale pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese cu decocot sau cu tinctură de iederă. Acest remediu calmează durerea şi ajută la eliminarea inflamaţiei.

Fracturile se vindecă mai repede folosind cataplasme cu frunze fierte de iederă. Pe locul accidentat se aplică zilnic câte trei cataplasme preparate dintr-un strat mai gros de frunze fierte de iederă. Osul se consolidează mai repede şi este grăbită vindecarea.

Pentru comprese se recomandă reţeta: 200 g de frunze tocate într-un un litru de apă. Ingredientele se fierb 15 minute la foc mic, iar amestecul rezultat este lăsat să se răcească, până ajunge la temperatura camerei. Ceea ce rezultă după fierbere se toarnă peste un tifon care trebuie aplicat pe locurile cu dureri reumatice, edeme, fracturi, inflamaţii acute. Iedera are rol vasoconstrictor şi de coagulare a sângelui.

Ex­trac­tul fluid din iederă presupune fier­be­rea pe baie de abur a 100 ml de tinctură, până când se evaporă, ajungând la o trei­me din cantitatea iniţială (30 ml). Esenţa astfel obţi­nută se amestecă cu argilă sau făină de in (se poate folosi şi făina de grâu), până se ob­ţine o pastă subţire. Întindem pasta pe o bucată de tifon şi aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Cataplasma se păstrează aproximativ 30 de minute. Ea ameliorează du­rerile provocate de ulcere varicoase, degerături, fracturi şi entorse.

Ardeiul iute cu iedera are un puternic efect analgezic (combate durerea). Se toacă mărunt frunze tine­re de iederă proaspete şi deasupra se presară praf de ardei iute. Se amestecă până se va realiza o compoziţie omogenă, seva iederei ajutând la formarea unei mix­turi. Amestecul reprezintă un bun adju­vant pentru a combate durerile reumatice, prin acţiu­nea combinată a celor două plante.

În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obţinută prin fierberea a 200 g de frunze proaspete şi mărunţite de iederă, în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, şi este recomandat de 4-5 ori pe an.

Îmbăierea cu fiertură de iederă are efecte benefice în caz de reumatism, sciatică, sau pen­tru combaterea vergeturilor provenite din slăbirea ex­cesivă. De asemenea, este un tratament alternativ pen­tru tumorile benigne ale ţesutului muscular.

O soluţie obţinută din frunze de iederă şi de nuc are efecte pozitive asupra părului. Licoarea este turnată în apa de spălat pe cap. Ea elimină cu succes mătreaţa, con­tri­buie la întărirea firelor de păr şi preîntâmpină insta­larea păduchilor.

Din 5 ml (o linguriţă) tinctură de iederă, 5 ml ulei esenţial de lămâie (poate fi procurat din ma­gazinele cu produse naturiste) şi 100 ml lapte dema­chiant puteţi prepara un remediu împotriva celulitei. Masajul se face de două ori pe zi, de preferat dimineaţa şi seara.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with