Image 1
Image 2

REZULTATE FALS POZITIVE

Aparatele antidrog vor fi înlocuite la sfatul medicilor legiști

Medicii legiști au observat că aparatele pentru depistarea consumului de stupefiante dau rezultate fals pozitive de cele mai multe ori, astfel că au solicitat polițiștilor înlocuirea acestora.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit statisticilor oficiale, din totalul de 60 de probe luate într-un județ, doar 32 au fost conforme cu realitatea. Astfel, 28 de șoferi au fost obligați să suporte cheltuielile de dublă testare, dar au avut de suferit și din cauza consecinţelor legale ale testării anti-drog fals pozitive.

 

Printre șoferii nedreptățiți din cauza aparatelor de testare incorecte, se află și un taximetrist, care s-a ales cu dosar penal pe nedrept. Acesta a fost nevoit să scoată din buzunar 1200 de lei pentru expertiză de la institutul de Medicină Legală.

 

De asemenea, cetățeanul român în cauză a rămas fără vreo sursă de venit timp de trei luni de zile, pentru că i s-a suspendat permisul, dar s-a ales și cu dosar penal.

 

“Rezultatele obținute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la județ la județ și de la an la an.

 

Motivele principale ale apariției acestei variabilități sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic (cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu mențiunea că reprezentanții Poliției Române au confirmat faptul că în momentul de față există proceduri de achiziție care au drept scop înlocuirea aparatelor care au avut rate mari de rezultate fals pozitive) dar și modelele de consum mult diferite în județe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influențat de tipul de substanță la care testul rapid a ieșit pozitiv”, a precizat Consiliul superior de medicină legală, într-un comunicat de presă.

 

În replică, reprezentanţii Poliţiei Române au declarat că aparatele de testare vor fi înlocuite.

Poliţiştii au mai precizat că au fost cumpărate 244 de noi aparate cu bani europeni şi că acestea ar urma să ajungă la inspectoratele judeţene.

 

Citește și:

SINDICATUL EUROPOL: În municipiul Satu Mare nu există niciun aparat de tip drug test

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with