Image 1
Image 2

GREVĂ DE AVERTISMENT

Timp de două ore, angajaţii din 21 de primării din judeţ au fost în grevă de avertisment

Angajaţii din 21 de primării din judeţ, fiind vorba despre< Apa, Bârsău, Căpleni, Craidorolţ, Crucişor, Culciu, Doba, Dorolţ, Lazuri, Micula, Oraşu Nou, Pomi, Porumbeşti, Terebeşti, Turţ, Valea Vinului şi Vetiş,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… la care s-au afiliat recent şi comunele Racşa, Moftin, Homoroade dar și orașul Ardud, au constituit sindicat, afiliat la Sindicatul Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR.

 

După cum am aflat de la câţiva primari ai comunelor enumerate, în cursul săptămânii trecute, au fost notificaţi printr-o scrisoare semnată de liderul sindical la nivel naţional Lucian Ciprian Puiu, că miercuri, 31 ianuarie, membrii de sindicat vor participa la o grevă de avertisment, în intervalul orar 11 – 13. Dacă nu vor fi satisfăcute revendicările, sindicaliştii vor intra în grevă generală începând cu 5 februarie.

În principal, protestatarii nu au revendicări privind creşterea salariilor, fapt subliniat de mai mulţi primari, ci solicită să se respecte legislaţia, inclusiv cea a salarizării.

 

Sindicaliştii la care facem referire, se simt discriminaţi mai ales în raport cu salariile de care beneficiază angajaţii din mediul urban, cu aceeaşi pregătire şi vechime în activitate. Ba mai mult, la stabilirea salariilor, potrivit legislaţiei, ar trebui să se ia în seamă salariul minim în plată – 3.300 de lei, în vreme ce şi acum se fac plăţi în baza salariului minim de 2.300 de lei, pentru luna decembrie 2023.
Abia de la 1 ianuarie 2024, plăţile se vor face pornind de la 2.415 lei, ceea ce include majorarea cu 5% acordată. Discrepanţa este foarte mare, fapt ce-i face pe majoritatea primarilor din comunele enumerate mai sus, să susţină această formă de protest.
Iată în fapt revendicările sindicaliştilor, confirmate şi de Anca Maria Pop, preşedinta sindicatului la nivelul judeţului Satu Mare< adoptarea de urgență a noii legi a salarizării, în concordanță cu angajamentele României din PNRR> dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar în sectorul public> intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară). Anca Maria Pop este secretarul comunei Veti; ;i președinte al Consiliului director al Corpului Profesional al Secretarilor Generali ai comunelor din România, filiala Satu Mare.

 

Metodologia propusă pentru recalcularea salariilor se va baza pe< revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare> reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractual revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20% din salariul de bază.

 

Declaraţia liderului sindical naţional

 

„Astăzi (25 ianuarie n.a.), am venit cu colegii mei să notificăm Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale în sectorul de activitate administraţie publică. Calendarul acţiunilor de protest este unul extrem de clar şi este dat de lege, grevă de avertisment în 31 ianuarie şi grevă generală pe termen nelimitat, începând cu 5 februarie.
Acţiunea noastră de protest are trei revendicări principale.
Unu – aplicarea integrală a Legii salarizării pentru personalul din administraţia publică. Este de precizat că nu solicităm majorări salariale, vrem doar să se acorde ce este scris în lege – salariul minim pe economie înmulţit cu coeficientul pe care sindicatul l-a negociat cu primarul”, a declarat Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR.
Liderul de sindicat a precizat că la grevă ar urma să participe 11.000 de angajaţi din peste 800 de primării de comună.
„În momentul de faţă sindicatul naţional SCOR are reprezentare în aproximativ 1.100 de grupe sindicale. La grevă vor participa 11.000 de oameni, aproximativ, din 813 primării de comună. Se vor solidariza cu noi şi oraşele care sunt afiliate organizaţiei noastre”, a transmis Lucian Puiu.

Redăm câteva opinii ale primarilor.

 

Iuliu Ilyes

 

Primarul comunei Vetiş, spunea că demersurile membrilor de sindicat nu vizează majorări salariale, ci respectarea legislaţiei, în sensul stabilirii veniturilor funcţionarilor, aşa cum se menţionează în lege, cu raportare la salariul minim pe economice în plată, nu la cel care a fost cu ani şi ani în urmă. De ani de zile, se emit ordonanţe de guvern care blochează posibilitatea alinierii salariilor în pas cu prevederile legale. Interlocutorul este de părere că funcţionarii publici din mediul rural sunt discriminaţi în comparaţie cu cei din mediul urban.

 

Traian Ciurdaş

 

Primarul comunei Bârsău, la rândul său, susţine demersurile funcţionarilor publici. Oamenii revendică un drept legal şi nu favoruri sau majorări salariale. Ba mai mult, primarul Ciurdaş susţine că este de neacceptat ca salariile funcţionarilor publici să fie raportate la indemnizaţia viceprimarului.

 

Daniel Balogh

 

Primarul comunei Craidorolţ, consideră justificată greva de avertisment. Nu este permis ca de ani de zile, veniturile salariale ale funcţionarilor publici să fie mai mici pentru nerespectarea legii, sau pentru anumite ordonanţe de guvern emise de-a lungul anilor, prin care sunt impuse îngrădiri privind aplicarea salariului minim pe economice, în plată. Majorarea cu 5% a salariilor începând cu 1 ianuarie 2024, nu rezolvă inechităţile înregistrate până acum.

 

Mihai Găman

 

Primarul comunei Dorolţ, ne-a spus că înţelege situaţia în care se află  funcţionarii publici prin prisma frustrărilor acumulate cu privire la salariile inechitabile plătite. Este de acord cu demersurile membrilor de sindicat. Nu este normal să se facă o asemenea discriminare, o nerespectare a legislaţiei existente.

Ioan Irime

 

Primarul comunei Turţ, consideră justificat demersul membrilor de sindicat, în fapt funcţionari publici în majoritatea lor. Greva de avertisment de două ore de azi, între orele 11 şi 13 nu va afecta activitatea din primăriei, relaţiile cu cetăţenii.
Ar putea fi probleme dacă nu se rezolvă revendicările, începând cu 5 februarie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with