Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Tot mai puţini sătmăreni primesc ajutor de încălzire

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

În ultimele două săptămâni ale lunii octombrie, adică din data de 15, de la demararea campaniei, Direcția de Asistență Socială (DAS) Satu Mare a preluat 182 de cereri pentru ajutorul acordat la încălzirea locuinței. Majoritatea dintre ele sunt cereri pentru ajutorul încălzirii locuinței cu gaze naturale.

Pentru încălzirea locuinței cu lemne s-au depus foarte puține cereri, adică în număr de doar 7. De cealaltă parte, la ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică au fost depuse 21 de cereri. Sătmărenii care solicită ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică, trebuie să știe că în cazul lor se efectuează o anchetă socială. Cetățenii în cauză să nu se mire în momentul în care asistenții sociali din cadrul DAS le vor bate la poartă pentru a face o constatare și mai apoi pentru întocmirea unui document care va atesta faptul că solicitantul își încălzește locuința cu energie electrică și nu cu gaz, cu lemne ori alt tip de combustibil.

Nu mulți doritori se încadrează

Cu toate că DAS a distribuit către populație 300 de formulare, până în prezent au fost înregistrate doar 182 de cereri și acestea în primele două săptămâni de la demararea campaniei. Probabil mulți doritori nu s-au încadrat, deoarece s-a tot majorat limita de venit. Ultima dată plafonul a fost majorat în luna ianuarie a anului curent când a crescut de la 615 lei la 750 de lei venit net pe membru de familie. Este o majorare care s-a efectuat frecvent, astfel ca numărul beneficiarilor este tot mai mic din această cauză.

În urmă cu câțiva ani erau mii de cereri

Dacă în urmă cu câțiva ani erau depuse mii de cereri si sute, poate chiar mii de beneficiari, în ultimii ani numărul sătmărenilor care beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinței este încontinuă scădere. Putem vorbi poate chiar și despre desființarea acestui tip de ajutor social, ori chiar despre înglobarea acestuia într-un pachet care va conține si venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. Se anticipează că cele trei beneficii sociale vor fi comasate într-unul singur denumit venitul minim de inserție. Există chiar și un act normativ în acest sens, iar măsura ar putea intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2020.

Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare de venit ori în componența familiei

“Din păcate punerea acestei legi în aplicare se tot amână, dar acesta va fi viitorul. Va fi un singur tip de beneficiu social, cum este în alte țări din Europa unde beneficiile sociale sunt de acest fel. Va fi mult mai ușor de monitorizat în acest caz. Acum avem o mulțime de beneficii sociale, dar puțini beneficiari pe fiecare”, este de părere Adrian Balaj director DAS Satu Mare

Pentru a evita orice complicații și recuperări de bani, beneficiarii care între timp au majorări de venituri ori modificări în structura familiei, au obligația de a comunica acest fapt în termen de cinci zile reprezentanților DAS.

“Noi verificăm în baza de date a Direcției de Taxe și Impozite Locale, inclusiv bunurile pe care beneficiarii le dețin. Există o listă cu bunuri care duc la excluderea acestui ajutor. Majoritatea cazurilor care s-au întâmplat și care au reprezentat motiv de excludere luna precedentă, a fost deținerea unui autoturism cu o vechime mai mică de zece ani și a unei locuințe, alta decât locuința de domiciliu.” ne-a declarat Adrian Balaj directorul DAS Satu Mare.

Potrivit directorului instituției, au fost înregistrate 15 respingeri ale dosarelor și le recomandă cetățenilor să se informeze bine la Biroul Beneficii Sociale care se ocupă de acest tip de ajutor social.
“Rugăm cetățenii ca atunci când vin la sediu ca să preia formularele, să ceară la Biroul Beneficii Sociale, lista cu aceste bunuri”, a subliniat directorul DAS Satu Mare.

Reamintim faptul că sezonul rece are cinci luni. El debutează în noiembrie 2019 și se termină în martie 2020, acestea fiind lunile pentru care cetățenii pot solicita și beneficia, dacă întrunesc condițiile necesare, de ajutor pentru încălzirea locuinței.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with