Image 1
Image 2

FONDURI EUROPENE

Tractoare pentru micii fermieri, cu subvenţionare de 70%

Tractoare pentru micii fermieri, cu subvenţionare de 70%
209 milioane de euro disponibile pentru achiziţia de tractoare pentru fermele sub 400 de hectare şi fermieri care nu au accesta fonduri europene
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cei care s-au născut la ţară, sigur îşi mai amintesc despre vremurile în care, aşa numiţii mici fermieri, prindeau la jug doi boi sau două vaci, în caz fericit mai aveau şi cal sau cai şi dăi bătălia pentru producţiile agricole. Da, nu se putea vorbi despre producţii mulţumitoarea, dar nici despre costuri exagerate. După aplicarea Legii 18/1991 – privind Fondul Funciar, au început achiziţiile de tractoare, nu puţine aduse din străinătate. Multe dintre ele mai funcţionează, dar cu un randament net inferior celor moderne, care sunt inaccesibile prin prisma preţurilor. Vorbim  aici despre tractoare cu putere sub 100 de cai. Se pare că un asemenea neajuns ar putea fi depăşit pe seama unei propuneri a lui Florin Barbu, Ministru Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR. După cum subliniază publicaţia Agroinfo, Programul despre care facem vorbire se numeşte “Un tractor pe fermă” şi va fi lansat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la sfârşitul lunii aprilie 2024.

 

 

Dacă va fi eligibil, un fermier ar urma să primească astfel până la 400.000 de euro pentru a-şi cumpăra un tractor, cu condiţia ca acesta să nu fi accesat înainte fonduri europene. Veşti bune pentru micii fermieri care nu au mai accesat fonduri europene! Luna viitoare (aprilie n.r.), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lansează un nou program pentru achiziţia de utilaje. Se numeşte “Un tractor pe fermă” şi este dedicat exploataţiilor agricole cu suprafeţe până în 400 de hectare. În acest sens, oficialii spun că au la dispoziţie 209 milioane de euro, sumă rămasă neutilizată din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, care ar trebui cheltuită până la finele lui 2025, după cum precizează ministrul MADR, Florin Barbu.

 

 

Sprijinul va fi acordat în procent de 70%, iar restul de 30% va fi contribuţia proprie a fermierilor, respectiv cofinanţarea. “Proiectele nu o să fie mai mari de 400.000 de euro. Din suma totală pe care o avem la dispoziţie, undeva la 40-50 de milioane de euro merg către industria procesatoare de sfeclă de zahăr pentru achiziţie de echipamente. Şi acolo, proiectele vor fi până la 1 milion de euro pe fermă, tot 70%, cu 30%. Şi restul o să fie pe zona de agricultură, investiţii în utilaje agricole, însemnând atât tractoare cât şi echipamente. Vor avea prioritate ca punctaj echipamentele cu care se pot face lucrări prietenoase cu mediul. Adică utilaje noi cu care se poate lucra terenul din mai puţine  treceri ca să nu crească amprenta de carbon, adică să nu facem un consum mare de motorină, să reducem poluarea”, a explicat pentru ZdI, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise. Astfel, conform reprezentanţilor MADR, programul se va lansa la finele lunii aprilie.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with