Image 1
Image 2

FERMIERI SANCȚIONAȚI

Trei fermieri din Nadișul Hododului, Bercu și Sărăuad, sancționați pentru comercializarea de animale fără documente

Trei fermieri din Nadișul Hododului, Bercu și Sărăuad, sancționați pentru comercializarea de animale fără  documente
În cursul săptămânii trecute, medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. - Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat 81 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale și furaje, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide. În urma acestor controale au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă contravențională în valoare de 1.600 de lei – 1 exploatație non profesională din localitatea Nadișul Hododului și 2 avertismente pentru 2 exploatații non profesionale din localitățile Bercu și Sărăuad – pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.

 

 

În anul 2024, din cei 200 mistreți împușcați în Fondurile Cinegetice de Vânătoare, 4 – mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 196 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator. Acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor pe raza județului Satu Mare este obligatorie și se efectuează pe toate canidele microcipate, și înregistrarea continuă și în această săptămână. D.S.V.S.A. Satu Mare va trece la evaluarea tuturor fermelor de animale, a exploatațiilor comerciale de tip A, a mijloacelor de transport animale vii, precum și a altor categorii de unități ce derulează activități în domeniul creșterii și exploatării animalelor. Verificările vor viza, în mod deosebit, respectarea normelor de biosecuritate în creșterea și exploatarea animalelor, precum și asigurarea condițiilor de bunăstare a acestora.

 

 

Toate exploatațiile comerciale de animale, precum și operatorii / administratorii altor obiective de interes zootehnic au obligația de a depune o cerere scrisă la DSVSA, pentru evaluarea și emiterea unei noi „Autorizații sanitare veterinare/Certificat de înregistrare”. Documentele emise anterior datei de 8 februarie 2024 își vor pierde valabilitatea la 6 luni de la data menționată. Pentru cei ce dețin deja o autorizație/certificat de înregistrare, evaluarea și emiterea noului document nu va fi taxată. Informații suplimentare găsiți în Ordinul președintelui ANSVSA nr. 10/18.01.2024 publicat în Monitorul Oficial 109 bis/07.02.2024. Conform Regulamentului U.E, cu nr. 808 / 2024, în această perioadă evoluează Pestă Porcină Africană în : Croația, Estonia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, Letonia, Italia, Slovacia, Cehia, Grecia, Germania, Italia, Suedia. În această perioadă, în județul Satu Mare nu mai există restricții sanitare veterinare, datorate Pestei Porcine Africane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with