Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ASTENIA DE TOAMNĂ

Tristețea din timpul lunilor de toamnă poate fi mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare

Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență, fapt care se aplica și asupra psihicului. În spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuațiilor de apetit resimțite toamna se ascunde defapt astenia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Potrivit WebMD, astenia este un tip de depresie care apare în același sezon, în fiecare an. De regulă, simptomele încep să apară odată cu lunile de toamnă și se pot prelungi până în perioada de iarna, lăsându-ne fără energie și cu o stare de tristețe permanentă. Uneori poate apărea și în lunile de primăvara.

 

Diagnosticul de astenie de toamnă se pune dacă apar aceleași simptome trei sezoane la rând și dacă acestea nu se ameliorează pe timpul verii. Pentru că nu există un examen clinic în urma căruia să poată fi pus diagnosticul de astenie de toamnă, medicul curant va adresa diferite întrebări legate de istoria simptomelor pe care le resimți.

 

De asemenea, este posibil că medicul să te supună unui test de mișcare și eventual să îți solicite analize de sânge.

 

Astenia de toamnă poate afecta toate categoriile de vârstă

 

 

Cel mai adesea, persoanele care trăiesc în zone cu climă rece sunt mai afectate de aceasta. Urmează femeile, dar și persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani.

 

Nu se poate spune că există cu exactitate o cauză a asteniei de toamnă, însă specialiștii susțin că ar fi produsă, în principiu, de lipsa de lumină naturală. De asemenea, poate să mai apară la unele persoane pe fond genetic. Substanțele neurochimice sunt foarte importante pentru stările noastre de spirit.

 

Melatonina este un hormon produs de creier în timpul nopții și care ajută la reglarea somnului, a temperaturii și a producerii celorlalți hormoni din organism. Cantitatea de melatonina produsă de creier este foarte importantă.

 

Persoanele care suferă de astenie produc mai multă melatonină decât au nevoie, fapt care le dereglează ceasul biologic și cauzează episoade depresive.

 

Persoanele care iau medicamente care le fac mai sensibile la lumina, precum cele pentru psoriazis, antibiotice, antipsihotice, trebuie să evite terapia pe baza de lumina.

 

Terapia cognitiv-comportamentala vă poate ajuta să înțelegeți fenomenele asociate asteniei și cum puteți face fata simptomelor.
În situația în care medicul vă prescrie medicamente antidepresive, asigurați-vă că le administrați după cum v-a fost recomandat și nu opriți tratamentul doar pentru că aveți senzația că vă simțiți mai bine.

 

Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate conduce către declanșarea efectelor secundare.
În lipsa tratamentului simptomele se ameliorează de la sine odată cu schimbarea anotimpului. Tratamentul, în acest caz, doar accelerează ameliorarea simptomelor.

 

 

Cauzele apariției și prevenirea asteniei de toamnă

 

Schimbarea drastică de temperatură care vine odată cu toamna are un impact major asupra modului în care funcționează organismul.
Pentru a se adapta temperaturilor mai scăzute, corpul depune mai multe efort, consumă mai multă energie și astfel apare senzația de slăbiciune.

 

Modificarea tempe-raturilor poate avea și un impact emoțional puternic.Pe măsură ce se trece de la o lună de toamnă la alta, ziua devine din ce în ce mai scurtă și se întunecă tot mai devreme. Mai puțină lumină naturală duce la un risc crescut de depresie.

 

Adoptând un stil de viață sănătos, reduci riscul de instalare a asteniei de toamnă. În cazul în care această problemă apare, totuși, manifestările sale vor fi mai blânde.

 

Asigură-te că dormi cel puțin 7 ore pe noapte și evită epuizarea. Dacă ai dificultăți în a adormi, gândește-te ce nu faci bine seara> e important să nu iei o cină prea bogată sau prea târzie (cu mai puțin de trei ore înainte de culcare), să nu stai cu ochii în ecrane cu o oră înainte de culcare, să nu ai activități stresante sau care necesită un mare efort fizic prea aproape de ora de culcare.
Este dovedit că, pentru ca organismul să funcționeze corect, trebuie să mănânci proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele și nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate și bogate în fier și minerale, devenind o sursă excelentă de energie.

 

Vitamina C este esențială pentru a te proteja împotriva schimbărilor de temperatură și pentru producerea de celule albe din sânge, responsabile de apărarea organismului de agresiunile externe. Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C, cum ar fi portocale, mandarine, struguri și kiwi.

 

Cofeina, nicotina și alcoolul sunt excitanți pentru creier și ar fi bine să îi eviți dacă vrei să reduci riscul de astenie de toamnă sau cel puțin să reduci consumul (o cană de cafea sau de ceai verde/negru în cursul dimineții te ajută să fii mai energic și mai concentrat, dar mai multe căni de-a lungul zilei vor contribui la starea de oboseală și pot duce inclusiv la probleme cu somnul).

Ciornă automată
Cum ne planificăm prioritățile financiare

SFATURI PRACTICE

Cum ne planificăm prioritățile financiare

”Un studiu recent realizat de Forbes arată că 48% dintre americani își doresc să aibă o condiție fizică mai bună în 2024, urmați de 38% care caută modalități de a-și îmbunătăți finanțele și de 36% care caută o sănătate mentală mai bună. ….