Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Stabilitatea politică este de necontestat. USL nu dă semne de fragilitate. Coabitarea merge înainte. Cu toate acestea zi de zi apar turbulențe. Scena politică este cuprinsă de un tremur de parcă ar fi atinsă de un fir electric. O declarație nelalocul ei provoacă reacții în lanț astfel că ai senzația că este un scandal continuu. Partidele par bine fixate, în timp ce persoanele se zbat, sunt nemulțumite, se atacă și se contra-atacă între ele. DNA și ANI au de lucru din plin.

Politicienii nu au loc unul de altul. Faptul că la guvernare se află o alianță atât de mare, iar județele sunt conduse de asemenea de oamenii USL dă senzația că avem o țară prea mică pentru o alianță atât de mare. Sunt prea multe buzunare de umplut. Nu mai încape liberal de liberal, social democrat de social democrat. Deranjează și conservatorii, cu pretențiile lor. Pe de altă parte, opoziția este tot mai mică. PDL este acuzat chiar din interior că nu face opoziție, iar UDMR a intrat într-un con de umbră.

Domină viața politică două forțe, foarte diferite. USL guvernează, iar Traian Băsescu supraveghează. USL ar trebui să și administreze, dar oare are timp? Președintele Băsescu ar trebui să fie arbitrul, să fie un factor de mediere între putere și opoziție. Ce să medieze din moment ce nu există opoziție? Se “mediază” pe sine în relația cu USL, când lăudându-l pe Victor Ponta, când făcându-l incompetent.

Dar problemele multe și mărunte se înregistrează în teritoriu. “Coabitarea” dintre PSD și PNL urmează linia sinuoasă a relațiilor inter-umane dintre liberali și liberali, dintre social-democrați și social-democrați.

În unele județe disputele se poartă în interiorul PSD sau PNL, în altele luptele se dau în funcție de culoarea politică. Județul Satu Mare, de pildă, a înregistrat turbulențe în interiorul PSD. Ruptura dintre senatorul PSD Valer Marian și vicepreședintele CJ Mircea Govor a destabilizat nu doar organizația PSD, ci întreaga viață politică din zonă. Județul Satu Mare stă pe un butoi de pulbere. Desemnarea lui Ovidiu Silaghi în funcția de ministru al Transporturilor probabil va mai calma spiritele, însă nu este sigur că lucrurile se vor opri aici. Vidul de putere, amplificat de ocolirea județului de liderii centrali, de miniștri, s-a manifestat negativ în toate instituțiile locale. Atmosfera seamănă, păstrând proporțiile, cu tulburările din Turcia sau Egipt. Mai lipsește o scânteie pentru ca totul să sară în aer.

În alte județe turbulențele sunt de altă natură, însă ele există și asta este lucrul cel mai rău care i se poate întâmpla unei alianțe ca USL. Despre ce fel de stabilitate politică vorbim dacă în teritoriu sunt tot felul de disfuncționalități? USL poate rezista la infinit la centru dacă pe margini alianțele locale se rup una câte una?

Tot mai apropiată, regionalizarea, de exemplu, nu este de natură să însenineze atmosfera politică locală. Se ivesc tot felul de situații neprevăzute pe care conducerile centrale le ignoră până nu se mai poate face nimic.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Demisiile de la miezul nopții

Asculta acest articol Petre Tobă, ministrul de Interne, și-a dat demisia după ce DNA a cerut avizul președintelui pentru urmărirea