Image 1
Image 2

ȘEDINȚĂ SOLEMNĂ

Turos: Să ne concentrăm doar pe ce ne apropie

Trebuie să tindem ca istoria să aibă pentru noi toţi aceeaşi semnificaţie, a spus liderul senatorilor UDMR, Lorand Turoș. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În discursul susținut luni, 4 decembrie, în Parlament, în cadrul ședinței solemne dedicate Zilei Naționale a României, liderul senatorilor UDMR, Lorand Turoș a subliniat că românii și maghiarii trebuie să se concentreze pe ce îi unește.

 

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este un reper important pentru noi toţi, cetăţeni ai acestei ţări, un reper la care ne raportăm indiferent de apartenenţa noastră politică, socială, etnică sau religioasă. Totuși în această parte al Europei sunt posibile multiple interpretări ale istoriei. (…)

 

 

 Momentul 1 Decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru comunitatea maghiară din România, a fost momentul în care maghiarii din Transilvania au devenit dintr-o naţiune majoritară o comunitate minoritară. Pentru noi, maghiarii din România, această aniversare poartă o semnificaţie specifică şi am dori, bineînţeles, ca acest mesaj să devină parte integrantă a acestei sărbători, fiindcă, de ani de zile, şi noi suntem în mod firesc alături de dumneavoastră la aceste aniversări. Trebuie să tindem ca istoria să aibă pentru noi toţi aceeaşi semnificaţie. Românii şi maghiarii trebuie să-şi vadă în acelaşi fel trecutul şi să nu caute în el ceea ce ne desparte, ci ceea ce ne uneşte.

 

 

Chiar dacă găsim exemple care ne îndepărtează, trebuie să ne concentrăm doar pe cele care ne apropie. Trebuie să arătăm ceea ce ne uneşte, dar trebuie să ne atenţionăm reciproc şi asupra a ceea ce ne poate despărţi.” a declarat senatorul UDMR, Lorand Turoș.

 

 

Senatorul sătmărean a subliniat că datoria noastră este să păstrăm vii ideile proeuropene în societatea românească și să oprim orice proces de restaurare, să împiedicăm orice abatere de la drumul cel bun al democrației și al bunei conviețuiri interetnice.

 

 

 

Știm cu toții faptul că secolul al 20-lea  a fost unul foarte zbuciumat, plin de războaie, dictaturi și suferințe. (…) Românii care au formulat rezoluţia de la Alba Iulia au ştiut cât de importante sunt drepturile naţionale, culturale şi educaţionale şi s-au angajat să ofere aceste drepturi celor care convieţuiesc cu ei în Transilvania. Pentru noi este deosebit de important acest angajament şi iată de ce actul istoric de la Alba Iulia poartă pentru noi un mesaj specific. Considerăm că cei care ar dori să uite sau să şteargă din acea rezoluţie pasajul referitor la noi acţionează nu numai împotriva noastră, ci împotriva intereselor reale ale României. Trebuie să facem tot ce se poate pentru ca, în sfârşit, dreptatea să fie de partea acelora care vor să ne apropie pe noi, maghiarii şi românii, şi nu să ne îndepărteze, fiindcă ei sunt cei care interpretează corect mesajul de la Alba Iulia.” a adăugat liderul senatorilor UDMR.

 

CITEȘTE ȘI: Kelemen Hunor a reclamat România

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

CONTROALE LA VAMĂ

Zeci de documente false descoperite într-o sacoşă

În 18 septembrie 2023, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru controlul de frontieră un cetăţean german de origine siriană, în vârstă de 55 de ani, care conducea un microbuz înmatriculat în Germania. Acesta desfăşura activităţi de coletărie pe ruta Turcia-Germania.