Image 1
Image 2

AMNISTIAT DUPĂ 10 CRIME

Ucigașul basarabean care a șocat cei mai periculoși interlopi din România

Ucigașul basarabean care a șocat cei mai periculoși interlopi din România
Această poveste tulburătoare arată complexitatea sistemului judiciar și a influențelor din spatele unor decizii aparent controversate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Iurie Radulov, cunoscut pentru implicarea sa în 10 crime comise la comandă și alte 11 tentative de omor, a fost eliberat în urma unei amnistii acordate de președinția Republicii Moldova cu ocazia a 30 de ani de la declararea independenței Basarabiei. Acesta a fost activ și în București, având un rol crucial în formarea uneia dintre cele mai violente grupări criminale din România.

 

Radulov și-a făcut cunoscută prezența în lumea interlopă românească în anii ’90, fiind asociat cu Sandu Geamănu, un cunoscut infractor român. Geamănu l-a avut ca naș de cununie pe Radulov, o relație care s-a format în urma unor interacțiuni constante între cei doi.

 

Interlopii români erau conștienți de reputația criminală a lui Radulov și îi evitau pe acesta din urmă, știind că este un individ extrem de periculos. Martorii care l-au întâlnit pe Radulov descriu un personaj discret, cu o privire ce părea să denote ceva deosebit, un element care îl deosebea de ceilalți infractori din anturajul său.

 

După o perioadă în București, Radulov s-a distanțat de Sandu Geamănu, presupus motiv fiind sinuciderea primei sale soții, Izabela Ilie, în urma unui scandal conjugal. Cu toate că Radulov a trăit o vreme în România, nu au fost înregistrate infracțiuni comise de el pe teritoriul țării. Totuși, în Republica Moldova, acesta a condus o grupare specializată în asasinate la comandă, fapt ce a generat o serie de crime îngrozitoare.

 

Recrutarea și coordonarea crimelor

Iurie Radulov, cunoscut și sub numele de „Babior” în Moldova, a recrutat un angajat al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției, pe nume Iurie Lungu, pentru a obține informații cruciale despre viitoarele victime.

 

Lungu era remunerat cu vacanțe și mese la restaurante în schimbul datelor furnizate. În plus, el instruia criminalii cu privire la urmărirea victimelor, procurarea armelor și chiar redirectionarea anchetelor pe piste false.

 

Prima crimă comandată de Radulov a fost raportată la sfârșitul anului 1998, când acesta l-a asasinat pe șeful securității autoproclamatei Republicii Moldovenești Nistrene, Iuri Vislouh. Urmează o serie de crime comise de gruparea sa, care au vizat lideri interlopi și alte figuri de autoritate.

 

Distrugerea grupării și eliberarea

După un șir de crime comise, gruparea lui Radulov a fost destructurată, iar membrii săi au fost arestați și condamnați la închisoare pe viață. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2021, președintele Republicii Moldova a emis un decret de amnistie cu ocazia aniversării a 30 de ani de la independența țării.

 

În urma acestui decret, Radulov a cerut eliberarea, iar la 16 noiembrie 2023, a fost amnistiat și eliberat din închisoare.

 

Decizia inițială a fost contestată de avocatul lui Radulov și de directorul închisorii, care au susținut că judecătorul nu a ținut cont de decretul prezidențial și de evoluția psihologică pozitivă a deținutului. După rejudecarea cauzei, Radulov a fost eliberat din închisoare.

 

Această poveste tulburătoare arată complexitatea sistemului judiciar și a influențelor din spatele unor decizii aparent controversate.

 

CITEȘTE ȘI:

Doi sinucigaşi au încercat să se arunce de pe Podul Golescu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with