Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AMBALAJE DIN PLASTIC INTERZISE

UE va interzice ambalajele de plastic pentru fructe, legume, mini-sosuri și mini-șampon, în supermarketuri

UE va interzice ambalajele de plastic pentru fructe, legume, mini-sosuri și mini-șampon, în supermarketuri
Uniunea Europeană va interzice ambalajele din plastic de unică folosință într-un acord privind noile reguli ecologice. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit Politico, negociatorii au ajuns la un acord mult mai puțin ambițios decât cel propus inițial.
Ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume proaspete, mini-produse cosmetice din hoteluri și mâncare fast-food vor fi în curând interzise în UE, după ce negociatorii au ajuns luni la un acord.
Noua legislație își propune să abordeze creșterea tot mai mare a cantității deșeurilor de ambalaje din UE. În 2021, UE a generat 188,7 kilograme de deșeuri de ambalaje pe locuitor – cu 10,8 kg mai mult pe persoană decât în 2020, cea mai mare creștere în 10 ani.

 

“Acesta este un acord istoric”, a spus Frédérique Ries, legislatorul care conduce grupul de lucru pe acest dosar pentru Parlamentul European. “Le cerem tuturor sectoarelor industriale, precum și statelor membre, să facă un efort, dar am dorit ca și consumatorul să aibă un rol în această luptă împotriva ambalajelor excesive”, a mai spus acesta.

 

Ca parte a efortului, toate ambalajele de pe piața UE va trebui să fie reciclabil până în 2030, iar începând cu 1 ianuarie 2035, ambalajele reciclabile vor trebui să fie reciclate “la scară largă”.
Afacerile de tip take-away vor trebui, de asemenea, să permită clienților să își aducă propriile recipiente pentru a fi umplute cu băuturi sau mâncare. UE va interzice utilizarea pungilor de plastic “foarte ușoare”.
Doar plasticul este vizat de noua legislație

 

 

Acordul convenit luni este departe de propunerea inițială a Comisiei Europene, care ar fi utilizat interdicții și obiective ample pentru a împinge unele sectoare departe de ambalajele de unică folosință.
Inițial, de exemplu, erau interzise toate ambalajele de unică folosință folosite în restaurante pentru consum imediat – nu doar plasticul.

 

“Adică, desigur, mi-aș fi dorit mai mult”, a spus Delara Burkhardt, parlamentarul MEP german care a condus negocierile pentru Socialiști și Democrați. “Dar cred că ceea ce am realizat este un compromis bun. Este mai ambițios decât ceea ce a pus Parlamentul pe masă, oferă mai multă claritate în unele aspecte.”
Sectoarele afectate de noile reguli – precum berarii, producătorii de vinuri, companiile de băuturi răcoritoare, lanțurile fast-food, afacerile cosmetice, reciclatorii, proprietarii de hoteluri și producătorii de hârtie – au concurat să influențeze legislatorii europeni care lucrează la text și să-și protejeze industria.

 

O anchetă este în curs de desfășurare în Parlament cu privire la comportamentul unor lobbyiști acuzați că au încălcat regulile de securitate. Cu toate acestea, mai multe grupuri industriale au obținut ceea ce și-au dorit.
Industria ambalajelor de hârtie, anterior vizată de interdicții ample privind diferitele tipuri de ambalaje de unică folosință, a scăpat de acele stipulări, care au fost plasate în întregime pe ambalajele din plastic. Acele interdicții vor fi în vigoare până în 2030.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Proteste împotriva creșterii bugetului militar în Japonia

MITING PENTRU PACE

Proteste împotriva creșterii bugetului militar în Japonia

Parlamentul japonez a aprobat joi bugetul pentru anul fiscal 2024 începând din aprilie, în valoare totală de 112,57 trilioane de yeni (aproximativ 744 de miliarde de dolari). Bugetul de apărare al țării pentru noul an fiscal a înregistrat o creștere de 16,6 la sută, atingând un record de 7,92 trilioane de yeni, adică 56 miliarde de dolari.