Image 1
Image 2
Acasa

PERICOL NEAȘTEPTAT

Un englez era să moară pentru că s-a abținut să nu strănute

Un incident neobișnuit și consecințele sale au fost recent făcute publice într-un caz descris în British Medical Journal.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cazul, petrecut în Marea Britanie, implică un bărbat de 34 de ani care a experimentat consecințe neașteptat de grave după ce a încercat să-și rețină un strănut.

 

Totul a început când bărbatul, într-o încercare comună de a evita deranjul cauzat de un strănut în public, a ales să-și rețină strănutul. El și-a ținut nasul și a acoperit gura, o practică aparent inofensivă. Însă, imediat după, a simțit o senzație neplăcută și neobișnuită în gât, descrisă ca un fel de explozie internă.

 

În orele următoare, bărbatul a început să experimenteze dureri severe în gât, umflare și o modificare a vocii. Alarmat de aceste simptome, a căutat asistență medicală.

 

La spital, o serie de investigații, inclusiv radiografii, au relevat prezența “dârelor de aer” în regiunea retrofaringiană și emfizem, precum și o mică perforație în fața traheei. Acest lucru indica faptul că forța strănutului reținut a cauzat o mică ruptură în trahee.

 

Din fericire, perforația era suficient de mică pentru a nu necesita intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, pacientul a necesitat spitalizare timp de două săptămâni pentru a permite țesuturilor să se repare.

 

Acest caz rar, dar grav, scoate în evidență pericolele potențiale ale unei practici comune. Strănutul este un reflex natural și necesar pentru eliminarea iritanților din căile respiratorii. Suprimarea lui poate conduce la presiuni interne neașteptate și potențial dăunătoare.

 

Experții medicali recomandă evitarea suprimării strănuturilor. În schimb, cel mai sigur este să strănutăm într-un șervețel sau în cot, practică care reduce răspândirea germenilor fără a pune în pericol structura căilor respiratorii.

 

Chiar și acțiuni zilnice aparent inofensive, cum ar fi reținerea unui strănut, pot avea consecințe neașteptate și serioase.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with