Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un enterovirus este responsabil de zeci de îmbolnăviri la copiii din judeţul Olt

Sigla Informatia Zilei
Un enterovirus este responsabil de zeci de îmbolnăviri la copiii din judeţul Olt
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Un enterovirus este responsabil de zeci de îmbolnăviri la copiii din judeţul Olt
Un enterovirus este responsabil de zeci de îmbolnăviri la copiii din judeţul Olt

Zeci de copii din judeţul Olt care frecventează creşele şi grădiniţele au fost diagnosticaţi cu un enterovirus, infecţia ducând la apariţia aşa-numitei boli “Gură-Mână-Picior”. Cele 63 de cazuri de infecţii cu enterovirus au fost raportate în primele zece zile ale lunii iunie,  foarte multe cazuri fiind înregistrate în mediul urban (40 de îmbolnăviri), iar în mediul rural, 23 de cazuri, copiii fiind izolaţi la domiciliu, potrivit Mediafax.După cum explică specialiştii, boala Gură-Mână-Picior este o infecţie virală ce apare, în special, în colectivităţi de tip creşe, grădiniţe, cei mai afectaţi fiind preşcolarii (2-6 ani).

Boala debutează cu o stare generală alterată: indispoziţie, astenie, adinamie, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, în special pentru mâncărurile solide, febră, care precede cu 24-48 de ore apariţia erupţiei. Iniţial apar nişte pete roşii în jurul gurii, dar şi în interiorul cavităţii bucale (limba, gingii, faţă internă a obrajilor, palat-faringe) care se transformă în 24-48 de ore în mici vezicule. Sunt foarte dureroase, împiedică alimentaţia, iar în cazul în care aportul de lichide este deficitar se poate ajunge la deshidratare. Pe lângă leziunile bucale tipice sunt şi leziunile de la nivelul palmelor şi tălpilor, de unde şi denumirea bolii Mână-Gură- Picior.

Calea de transmitere cea mai frecventă este cea oral-fecală, virusul fiind prin definiţie un enterovirus. De asemenea, se transmite prin tuse, strănut, prin contactul direct cu leziunile de la nivelul pielii, dar şi prin intermediul obiectelor contaminate sau materiilor fecale. Din acest motiv, spun reprezentanţii DSP, sunt foarte importante măsurile de igienă – spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă şi săpun, aerisirea încăperilor, evitarea spaţiilor aglomerate şi a contactului cu persoanele infectate.

Medicii spun că izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi este un imperativ, prevenind de multe ori răspândirea infecţiei. Chiar dacă are o stare generală bună nu este indicat să ducem copilul în locuri publice, parcuri, spaţii special amenajate pentru copii. Perioada de incubaţie a bolii este, în medie, 3-7 zile.
La nivelul judeţului Satu Mare nu a fost înregistrat niciun caz de infecţie cu enterovirus în ultima perioadă şi nici alte boli specifice colectivităţilor, a precizat medicul epidemiolog, Lidia Tămaş din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns