Image 1
Image 2

Un fermier acuză autorităţile până la nivel de miniştri pentru răspândirea Pestei Porcine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De o vreme, presa vuieşte de reapariţia a noi focare de Pestă Porcină Africană – PPA, după o presupusă perioadă de acalmie. Numeroşi crescători de porci în ferme comerciale şi-au manifestat teama că virusul ucigaş o să se apropie şi de aceste exploataţii, în ciuda măsurilor sporite de biosecuritate. Iată că această teamă s-a confirmat. Apariţia unor focare spre exemplu în judeţul Arad l-au stârnit la atac pe Dimitrie Muscă, un cunoscut director de combinat agricol din zona la care facem referire.

“Potrivit unor informaţii, toţi porcii din satele Cintei şi Nădab din judeţul Arad vor fi sacrificaţi, dar şi toţi porcii mistreţi din fondurile de vânătoare aflate în apropierea celor două sate vor fi ucişi. Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ţinută la Prefectura Arad, pe 22 august, în prezenţa vicepreşedintelui-subsecretar de stat al ANSVSA Traian Petcu, după ce pe raza satului Nădab, ce aparţine de oraşul Chişineu-Criş, au fost confirmate cinci focare de pestă porcină africană (PPA).

Se dă liber la vânat mistreţii după ce am ridicat problema eu, personal, în Comitetul de astăzi (22 august – n.red.), pentru că nu era în discuţie. Este un fond de vânătoare al Romsilva, care are, pe 700 ha de pădure, sute de mistreţi şi nu s-a pus problema să împuşte un mistreţ până la ora asta, deşi la 2 km de fondul acesta se află cele două localităţi, Nădab şi Cintei, unde omoară toţi porcii începând de mâine (23 august -n.red), a declarat presei fermierul Dimitrie Muscă.

Pază militarizată

În Cintei se discuta că ar fi 900 de porci, dar după ce s-a stabilit la Prefectură că vor fi omorâţi toţi porcii primarul de acolo s-a dus şi le-a spus sătenilor “Tăiaţi-vă toţi porcii!”. Pe 23 august ar trebui să înceapă, dar nu se ştie dacă mai au ce omorî.

Una din fermele lui Muscă, cea din Olari, este la mai puţin de 10 km de Cintei. Celelalte două ferme sunt la cca. 30 de km şi nu au deocamdată probleme, spune fermierul arădean.

“La Olari sunt între 7.000 şi 8.000 de capete. Avem 900 de scroafe matcă, aduse din Germania şi din Anglia. Toţi purceii sunt vânduţi în ferme din toată ţara. Lângă ferma aceasta de reproducţie construim un complex de îngrăşare a porcilor de 10.000 de capete care va intra în producţie peste 2 luni. La Iratoş şi Curtici sunt cicluri complete, de la scroafe matcă până la porci graşi. Pe toate trei fermele avem peste 50.000 de capete de porci. Doar la Olari, unde lucrăm şi 2.500 ha, avem vreo 60 de angajaţi. În total avem peste 500 de angajaţi.

Ne-au băgat (ferma de la Olari – n.red.) în zonă de supraveghere. Nu ai voie să mişti niciun animal din fermă, nici să intre, nici să iasă absolut nimic, cel puţin 30 de zile. Încă nu ştiu ce o să fac cu porcii, pentru că îmi intră în fiecare lună între 1.800 şi 2.100 de purcei şi trebuie să îmi şi iasă cam tot atâta. În 21 august, în şedinţă la prefectură, le-am spus că pot să-mi pună cătuşe de pe acuma, eu nu sunt criminal, eu nu îi omor, pentru că porcii sunt indemni la orice boală, nu doar la pestă. E fermă de reproducţie, indemnă la toate bolile.

Singurul vinovat în zona noastră este mistreţul. A ajuns pesta la un fond de vânătoare al AGVPS (Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi) de 9.000 de hectare, acum trei săptămâni au depistat pe acel fond, lângă Pădurea Ceala, chiar la ieşire din oraşul Arad, doi porci mistreţi morţi. După trei săptămâni, acel director al AGVPS nu a vrut să omoare niciun mistreţ. Au făcut asta sub protecţia directorului DSV Arad (Viorel Agud), acest director este criminal. Ştiţi ce a făcut? Au depistat doi mistreţi pe malul Mureşului şi a întors maşina cu probele care plecaseră la Bucureşti înapoi, numai ca să îi poată acoperi, dar s-a auzit la ANSVSA şi nu au mai avut ce face.

Sută la sută este mistreţul vectorul de transmitere a bolii, şi de vină pentru că nu s-a vrut să se împuşte mistreţii este ministrul Ioan Deneş, al Pădurii şi Apelor. Nu am nicio dovadă, dar atâta îndârjire în a nu împuşca mistreţii, înseamnă că au fost cumpăraţi. Nu am vreo dovadă, repet, dar susţin cu tărie treaba aceasta. Hai că de prim-ministru, de Dăncilă, n-avem ce să zicem, că nu ştie nimica, dar Deneş şi Daea – ministrul Agriculturii – au ştiut totul. Mi-e frică că cineva a lucrat la sentimentele lor, n-am dovadă, dar în mintea mea încolţeşte această idee”, a menţionat Dimtrie Muscă.

Dimitrie Muscă mai spune că a introdus, din 22 august, “pază militarizată” pentru toate cele trei ferme de porci de la CAI Curtici.

2 comentarii

  1. Ce îmi place mie dar parcă nu mai avem gripă aviară! Sau nu e șlagărul sezonului? Urmează la anul? Toată tătășenie asta este o mare porcărie, cred că nici 10% nu este adevărat . Cumpărați fraților porci din Olanda sau de oriunde, ăia sunt curați ca lacrima nu ca ale voastre, nci nu defechează!

  2. Nu ai cum sa impusti mistretii pe o asemenea vegetatie.In aceasta perioada este cel mai greu de impuscat.Vanatoarea cu cainii este interzisa in zonele cu pesta ,pentru a nu disloca efectivele de mistreti,la panda impusti 2-3 mistreti…Mistretul sta acum in tarlalele de porumb si in desisirile cu vegetatie goarye deasa si nu-l scoti de-acolo.Toti tampitii din minister care cer asta ar trebui sa stie ca nu ai cum,este imposibil.

Lasă un răspuns

Connect with