Image 1
Image 2

EVENIMENTE MULTIPLE

174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu la Bibliotecă

Biblioteca Județeană Satu Mare, la fel ca celelalte instituții de cultură din județ, a marcat așa cum se cuvine aniversarea a 174 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Activitățile inițiate nu s-au derulat pe parcursul unei singure zile, ci au început de vineri, 12 ianuarie, la Școala Gimnazială “Avram Iancu”, desigur în incinta Bibliotecii instituției de învățământ.

 

Programul artistic pregătit de zeci de copii a fost întregit de expoziția tematică de carte, la fel cum s-a întâmplat și luni, 15 ianuarie, în cadrul activităților derulate de școli, la sediul județean al Bibliotecii.

 

Începând de la ora 10:00, în sala mare de conferințe, peste 25 de preșcolari ai grupelor mari A și C de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 33 au cântat și au recitat poezii din lirica eminesciană.

 

Cei mici au fost însoțiți de către directoarea Adela Vereș, precum și de educatoare Mariana Iurovici, Rodica Ana Vereș, Lenuța Boitor și Anamaria Iedăran. Activitatea a fost susținută de bibliotecarele Secției de Împrumut pentru copii: Ecaterina Anania, Adriana Codrea și Szabo Brigitta, care au avut grijă ca cei mici să se simtă minunat la Bibliotecă.

 

De asemenea, luni, 15 ianuarie, au fost programate să se desfășoare și alte activități.

În coordonarea Secției de împrumut pentru adulți, scriitorul, gazetarul și omul de cultură Felician Pop a susținut în fața cadrelor didactice și a elevilor de la Colegiul Național „Ioan Slavici” expozeul intitulat „Eminescu, simbol al culturii și identității naționale”.

 

Prelegerea a fost completată de momente literar-artistice, iar participanții au avut apoi ocazia să viziteze expozițiile tematice și omagiale de carte pregătite de bibliotecarii sătmăreni, la toate punctele de servicii de la sediul central (Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, Secția de împrumut pentru adulți, Secția de împrumut pentru copii și Secția multiculturală, aceasta din urmă aducând în prim plan ediții traduse în alte limbi ale operei lirice eminesciene).

Activitatea intitulată sugestiv “Eminescu și copiii” s-a bucurat de implicarea și dăruirea fiecărui copilaș.

 

Este prima vizită a copiilor la sediul central al instituției. Până acum au trecut pragul filialei din Cartierul Micro 17. Întotdeauna am avut activități comune cu Biblioteca. Azi, de Ziua Culturii Naționale am dorit să venim la sediul central și să-l vizităm și să desfășurăm azi aceste activități aici. Am vizionat un film despre viața lui Eminescu, despre momentele importante din viața lui și despre munca lui ca și poet și gazetar. Copilașii au recitat poezii, au cântat cântecele, dar au avut parte și de un mic moment de improvizație, pe melodia cu versurile poeziei “Somnoroase păsărele” compusă de marele poet”, a declarat directoarea Adela Vereș.

 

Coborând la parter, cei mici au făcut cunoștință cu rafturile cu volume, dar au aflat și care este procedura de înscriere, precum și cea de împrumut.

Și aici au avut un scurt moment artistic, cântând un cântecel tot pe versurile marelui poet național.

Tot luni, de la ora 10:00, în Sala mică de conferințe, au fost alături de bibliotecarii sătmăreni și elevii clasei a treia A de la Liceul de Arte „Aurel Popp”, coordonați de învățătoarea Elida Penina Paul, cu activitatea „Dor de Eminescu”. Responsabilă pentru această activitate este Raluca Farcău, bibliotecar-metodist în cadrul Compartimentului pregătire metodică și formare profesională.

 

Citește și:

Pătrunde în universul lui Eminescu prin vocea lui Tudor Arghezi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with