Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DIFERENȚE SEMNIFICATIVE

Un medic român din Irlanda dezvăluie detalii despre salariu

Un medic român din Irlanda dezvăluie detalii despre salariu
Medicul rezident este impresionat de faptul că, indiferent de experiența pe care o ai, primești renumerație, un lucru care nu se întâmplă în România.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un medic rezident originar din Cluj-Napoca a ales să-și continue cariera și studiile în Irlanda.

Paul Oargă este tânărul care  a lucrat timp de trei ani ca medic rezident la secția ATI și paramedic la SMURD în Cluj-Napoca.

Într-un video postat pe YouTube, medicul explică că este normal să te simți în afara zonei tale de confort când te afli în altă țară decât cea natală, dar se simte bine alături de irlandezi, care îi fac adaptarea mai ușoară, conform Știri de Cluj.

“Aici nu te simți exclus. Desigur, ai părăsit casa ta, nu mai ești în zona ta de confort și lucrurile la început sunt ce sunt, dar irlandezii îți facilitează viața. Au un mod plăcut de a socializa, merg la bere. E interesant faptul că dacă mergi cu 6 oameni, fiecare cumpără un rând de bere pentru toată lumea. Deci, dacă mergeți cu 10, veți avea parte de belea. Nu am băut berea neagră a lor până când am ajuns aici, dar am început aici. O bere costă 6 euro în pub, adică 30 de lei”, a spus tânărul doctor.

Plata se face la fiecare două săptămâni

Paul Oargă menționează că își începe ziua la ora 6 dimineața și merge cu bicicleta la spital. Este încântat de faptul că poate schimba echipamentul la muncă și că are condiții bune.

“Ce îmi place este că la spital există vestiare, există dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Există săpun, există prosoape, lucruri pe care nu le găsești în toate spitalele din România. La ora 8.00, avem o sesiune de prezentare în care medicii primari ne prezintă diferite subiecte sau noi facem diferite prezentări. La 9.00, începe activitatea propriu-zisă în sala de operație”, a explicat el.

În Irlanda, concediul este de 30 de zile pe an și există și între 10-15 zile de concediu pentru studii. În plus, țara oferă 1.500 de euro pe an pentru a participa la cursuri ca medic rezident. În schimb, costul examenelor este între 700 și 900 de euro, însă acești bani sunt rambursați în cazul în care studentul trece evaluările.

Paul a vorbit și despre salariu și a prezentat un fluturaș de salariu.

“Aici am fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei plătesc la fiecare două săptămâni, iar pentru a primi salariul, trebuie să lucrezi 72 de ore. Pentru aceste două săptămâni, primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se plătesc și orele suplimentare, la 1,5x față de norma de bază, adică pentru 15 ore lucrate, am primit 687 de euro brut, după taxe”, a spus el.

“Ei au un sistem progresiv de impozitare. Până la o anumită sumă, ești taxat cu 20%, iar peste această sumă cu 40%. În acest moment, eu sunt taxat cu 40% și după impozite rămân cu 1900 de euro net, la fiecare două săptămâni. Sunt bani buni, care îți permit să duci o viață bună, chiar și aici în Irlanda, unde chiria este destul de scumpă. Chiria pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună. Taxele aplicate la aceste sume includ contribuțiile pentru pensie, asigurările sociale și programul cycle to work, prin care îți poți achiziționa o bicicletă și costul este dedus din impozite”, a mai explicat tânărul.

Diferențele față de România

Medicul rezident este impresionat de faptul că, indiferent de experiența pe care o ai, primești renumerație, un lucru care nu se întâmplă în România.

“Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România, în primii 2 ani ca medic rezident, gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vor să învețe. Nu este confortabil să nu primești bani, chiar dacă înveți”, a mai adăugat medicul clujean plecat în Irlanda.

De asemenea, el a dezvăluit și cât câștiga în România. “Am fost angajat la Institutul Regional de Gastro Hepatologie, dar lucrez la Spitalul Clinic Județean. În luna septembrie 2021, am câștigat 6.124 de lei, fără gărzi, fără sporuri de sâmbătă-duminică. Problema noastră, a rezidenților, este că gărzile nu sunt plătite în primii doi ani și jumătate”, explica medicul în 2021.

CITEȘTE ȘI: Ministrul muncii anunţă că în 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns