Image 1
Image 2

ALBINELE ESENȚIALE PENTRU AGRICULTURĂ

Imunizare inovatoare pentru albine

Un nou vaccin dezvoltat pentru albine – dat reginei și transmis stupului ei – ar putea ajuta la protejarea acestor polenizatori importanți ai agriculturii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Albinele constituie un pilon esențial pentru agricultura globală, fiind responsabile pentru polenizarea care susține o treime din producția agricolă a Americii. Cu toate acestea, aceste insecte minuscule se confruntă cu numeroase pericole, printre care se numără schimbările climatice, pierderea habitatelor și diversele boli. În fața acestor provocări, o rază de speranță se profilează la orizont. Cercetătorii au pus la punct un vaccin destinat albinelor, conceput pentru a fi administrat reginei stupului, care își transferă astfel imunitatea împotriva unei boli bacteriene devastatoare, cunoscute sub numele de loque americană, la întreaga sa descendență.

 

 

Structura socială a albinelor este organizată în jurul reginei, care depune ouă ce se transformă în albinele lucrătoare, fundamentul stupului. Totuși, loque americană poate să dizolve această structură meticulos organizată, transformând larvele într-o masă maronie cu miros putrid și provocând decesul a mii de albine. Pentru a preveni răspândirea bolii, apicultorii sunt nevoiți să distrugă stupii infectați. Impactul acestei boli, alături de alte amenințări, este semnificativ în industria agricolă. Norocul albinelor s-ar putea schimba, dat fiind că acest vaccin a primit recent aprobarea preliminară din partea Departamentului Agriculturii din SUA.

 

 

Procesul de vaccinare a albinelor este o inovație în sine. Studiile din 2015 au arătat că albinele, spre deosebire de oameni, pot transmite protecție imunitară descendenților printr-un mecanism unic bazat pe proteine. Vaccinul, care conține bacteria inactivată Paenibacillus (responsabilă pentru loque), este integrat în lăptișorul de matcă și astfel transmis de la regină la progeniturile sale. Apicultorii au primit cu optimism această nouă strategie.

 

 

Deși vaccinul reprezintă un pas înainte, dependența exclusivă de antibiotice nu este văzută ca o soluție definitivă pentru problemele de sănătate ale albinelor. Annette Kleiser, directorul executiv al Dalan Animal Health, compania care a dezvoltat vaccinul, a descris acest progres ca fiind „o descoperire monumentală”. Într-un interviu acordat The New York Times, ea a subliniat: „Albinele sunt animale și ar trebui să beneficieze de aceleași metode moderne de îngrijire și protecție ca și alte animale domestice.” O atenție adecvată din partea autorităților și recunoașterea rolului esențial al albinelor în agricultură și economie ar putea conduce la îmbunătățirea semnificativă a bunăstării acestor insecte indispensabile. Deși vaccinul are nevoie de aprobări suplimentare înainte de a fi disponibil pe piață, avizul inițial reprezintă un salt important în direcția salvării albinelor, pilonii nevăzuți ai lumii noastre.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS DESCOPERIRE

O nouă specie ameninţă lupii şi oamenii

Dacă în ultima perioadă, urşii au devenit o ameninţare reală pentru om în anumite zone ale României, iată că, biologii trag un semnal de alarmă asupra unui alt animal ce poate deveni periculos pentru om.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now