Image 1
Image 2

Un sistem democratic sănătos se autosalvează din mers

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După spectacolul oferit întregului mapamond, spre deliciul Chinei și Rusiei, Donald Trump a făcut un duș rece și s-a decis să-și recunoască înfrângerea. Mai mult decât atât, și-a cerut iertare, reamintindu-și că legea și ordinea sunt cele două elemente care conferă națiunii americane forță și coeziune. Cred că cititorii ziarului au observat că editorialul de ieri l-am redus la câteva fraze.

N-am îndrăznit să fac supoziții pe marginea evenimentelor din SUA. De asemenea, sunt convins că m-am înșelat afirmând că America anului 2021 nu mai este America în care visează să ajungă oamenii care vor să se afirme pe plan profesional, să câștige mai mult decât în țările lor de origine. Este o Americă a haosului, a fărădelegii, a violențelor dirijate de la cel mai înalt nivel, de însuși președintele

SUA ce nu-și recunoaște înfrângerea în fața contracandidatului.

Odată cu declarația președintelui Trump încetează orice comparație între mineriadele noastre, dintre evenimentele din 10 august 2018 de la București și atacul asupra Capitoliului american.

Noi nu am reușit nici după 30 de ani să cunoaștem adevărul despre revoluția din decembrie 1989. Am rămas la stadiul de supoziții și în cazul mineriadelor care s-au întins din 1990 până în anul 1999. Atacul asupra sediului guvernului din august 2018 încă este învăluit în mister.

Un sistem sănătos se autoreglează din mers. Președintele Donald Trump a luat asupra lui o parte din vină, motivând că alegerile și campania electorală au fost foarte stresante. Peste câteva zile se face transferul de putere. Părăsit și de cei mai apropiați colaboratori, izolat în propriul partid, fostul președinte iese din scenă spășit. A mers prea departe. A forțat ușile democrației. A vrut să testeze sistemul. Sistemul s-a dovedit mai puternic decât el.

Președintele ales, Joe Biden, a găsit o formulă inedită pentru persoanele care au atacat sediul Congresului. Ei nu se pot numi protestatari, fiind în realitate niște “teroriști domestici”.

Nu a avansat nici ideea unei lovituri de stat, așa cum a pretins Viorica Dăncilă și PSD în august 2018.

Asaltul asupra Capitoliului SUA de miercuri, 6 ianuarie, a fost o insurecție. După 1989 românii nu au mai auzit cuvântul “insurecție”. Elevii învățau la școală că la 23 august 1944 a avut loc o “insurecție”.

Adică o rebeliune, o revoltă. În realitate în 1944 a avut loc o lovitură de stat, în urma căreia, rând pe rând comuniștii au interzis partidele istorice și l-au obligat pe regele Mihai să abdice.

Să-i fi trecut prin cap președintelui care a pierdut alegerile să dea o lovitură de stat? Greu de crezut. Nici Joe Biden nu-l acuză pe fostul său contracandidat de așa ceva. Pentru imaginea SUA ar fi un adevărat dezastru dacă s-ar avansa o asemenea idee.

Ce va urma? Cu toate că Donald Trump acceptă transferul de putere spre președintele ales Joe Biden ziua de 6 ianuarie 2021 rămâne o pată urâtă pe obrazul celei mai avansate democrații din lume. Procuratura a început să investigheze rolul lui Donald Trump în derularea evenimentelor. A incitat președintele la violență? Desigur. A vrut să pună presiune pe Congres să nu valideze alegerile? Posibil.

După plecarea de la Casa Albă vom vedea adevărata față de Justiției americane. Nu va dura ani de zile, așa ca în cazul violențelor din București din 10 august.

Vor suporta rigorile legii toți cei care au escaladat zidurile Capitoliului, persoană cu persoană. Foarte mândri de faptele lor “teroriștii domestici” s-au filmat în timp ce distrugeau obiectele din birourile aleșilor și echipamentele televiziunilor. Pe o ușă rebelii au scris “Murder the Media!” (Ucideți mass media!).

Strașnic zdruncinată, democrația americană a primit un semnal că, totuși, ceva nu este în regulă. De data aceasta cel ce nu era în regulă a fost chiar președintele.

După cum este de ahtiat după putere, sunt unii care spun că Donald Trump va candida peste patru ani pentru încă un mandat. Constituția îi permite, dar întrebarea este dacă Partidul Republican își va mai permite încă un experiment marca “Trump”?

Afacerea este acum în mâna Justiției. Cel mai probabil va fi găsit vinovat de incitare la violențe și atunci Donald Trump va avea parte de o bătrânețe urâtă.

Generalul se aruncă în luptă

După îndelungate ezitări, PNL își anunță candidatul la prezidențiale. Nu este o surpriză. Potrivit cutumei instituită în rândul formațiunilor politice, președintele partidului intră automat în cursa prezidențială.