Image 1
Image 2

CENACLUL LITERAR "AFIRMAREA"

Un zâmbet amar cu trăiri profunde

Membrii Cenaclului literar “Afirmarea” Satu Mare s-a reunit într-o nouă şedinţă- atelier, din stagiunea toamnă-iarnă, în Sala de festivităţi a Liceului de Arte “Aurel Popp”, din Satu Mare. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe agenda întâlnirii cenacliere s-au aflat poemele scrise şi citite de Claudiu Pop. Poezia prezentată de Claudiu Pop este un “un zâmbet amar”, cu trăiri profunde.

 

După ce autorul a adus în atenţia colegilor de cenaclu grupajul propus pentru lecturare, dar şi pentru prezentarea opiniilor auditoriului, pentru moment s-a aşternut tăcerea. Fiecare participant căuta să analizeze cât mai obiectiv posibil textele propuse. Au luat cuvântul spre a-şi exprima opiniile: Claudiu Govor, Ioan Bâle, Corina Finta, Alexandru Adrian Ardelean, Carol C. Koka, Lia Koca-Cosma, Liliana Dobos-Lazăr, Georgeta Govor şi semnatarul acestor rânduri.

 

Din start, vorbitorii au remarcat faptul că, au de analizat un grupaj neunitar, care pare a fi un adevărat joc de cuvinte. Din cuprinsul textelor răzbate o profundă stare de nelinişte, de durere neîmpărtăşită, de încercare a suprinde adesea momente din cotidian, dar şi din familie.  Impresia generală a fost că “poezia prezentată de Claudiu Pop este un “un zâmbet amar”, cu trăiri profunde.

 

Autorul dovedeşte trăiri profunde, dar care, din motive greu de explicat, sunt doar sugerate, fără a fi izbutite exprimările prin utilizarea metaforelor. Poeziile conţin lait motive, chiar titluri ale unor piese muzicale celebre.

 

Sunt abordate subiecte profunde precum mama, tata, familia la modul general. Jocurile de cuvinte vin doar să învioreze textele care, pe alocuri sunt deprimante, dau de gândit cititorului. A fost remarcat faptul că, autorul este prolific, motiv pentru care, probabil nu mai are timp să revină asupra textelor pentru a le finisa şi a le da forma finală. Poezia prezentată este un “un zâmbet amar”.

 

Textele sunt străbătute de o sinceritate greu de descries. Din cuprinsul grupajului neomogen, răzbate faptul că autorul său “arde” în scris, dar din păcate, pe coala de hârtie se regăsesc de cele mai multe ori doar fărâme de trăiri, iar pe alocuri, a rămas doar “cenuşa”. I sa recomandat autorului să revină asupra textelor pentru a le finaliza, a reduce numărul de cuvinte în folosul fluidităţii poemelor, dar şi pentru a elimina cuvintele cu semnificaţie vulgară, care nu sunt mereu pe placul tuturor cititorilor.

 

La următoare reuniune cenaclieră care va avea lor pe 4 decembrie. Va citi  proză Alexandru Adrian Ardelean.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with