Image 1
Image 2

URMĂRILE DEJECȚIILOR

Unda de poluare de pe râul Crasna a ajuns în Ungaria

Unda de poluare de pe râul Crasna a ajuns în Ungaria
Reamintim faptul că în data de 25 februarie, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare a fost sesizat că apa râului Crasna prezenta urme vizibile de poluare pe raza localității Giorocuta...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… și ca urmare reprezentanții SGA Sălaj și Satu Mare au prelevat probe de apă din mai multe secțiuni.

 

Specialiștii Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare sunt în alertă din data de 25 februarie, prelevând probe de apă și monitorizând cursul de  apă. Pe 26 februarie, SGA Sălaj a identificat probleme în stocarea deșeurilor lichide provenite din activitatea de creștere a bovinelor, care au ajuns în Crasna.
După cum ne-au informat pe 27 februarie  surse din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Cluj-Napoca, ”unda de poluare de pe râul Crasna a ajuns la granița României cu Ungaria.

 

Pe data de 27 februarie, în secțiunea Berveni, s-a observat local mortalitate piscicolă de mică amploare, predominant puiet. Fenomenul a fost limitat în timp – aproximativ o oră, fiind cauzat de oxigenarea scăzută a apei, ca efect al autoepurării. Partea ungară a fost informată despre acest eveniment.

 

Rezultatele analizelor probelor de apă prelevate confirmă poluarea cu deșeuri de animale. Acestea indică depășiri ale valorilor substanțelor organice: consum chimic de oxigen (CCO-Cr) și amoniu. În ultimele 24 de ore (26 spre 27 februarie) se observă o scădere a concentrațiilor acestor substanțe.
Pe 26 februarie a fost identificată societatea responsabilă de producerea poluării.

 

Inspectorii SGA Sălaj s-au deplasat la fața locului și au trasat, prin procesul-verbal de constatare, responsabilități obligatorii pentru poluator: să curețe gunoiul de grajd de pe terenul în pantă limitrof batalului, de unde deșeurile au fost antrenate într-un curs de apă necadastrat, apoi au ajuns în râul Crasna; să execute lucrări de reparații la stația de epurare a apelor uzate menajere și tehnologice, care prezenta deficiențe în exploatare la data controlului.

 

Activitatea de inspecție este în derulare.

 

După verificarea modului de îndeplinire a măsurilor trasate și pe baza rezultatelor analizelor efectuate, ferma de bovine va fi sancționată contravențional, conform prevederilor legale în vigoare și principiului ”Poluatorul plătește”.

 

Rămâne în atenţia noastră monitorizarea cursurilor de apă pentru prevenirea oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă.
Este nevoie de mai multă atenție și responsabilitate față de mediul în care trăim”.

 

CITEȘTE ȘI:

STATISTICI: România, locul 8 în Europa la rata de mortalitate cauzată de poluare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with