Image 1
Image 2

AVERTISMENT OMS

Variola maimuțelor se răspândește în Congo

Boala infecțioasă Mpox, cunoscută sub numele de variola maimuțelor, este în prezent o epidemie în Congo. Peste 600 de persoane infectate au murit deja anul acesta.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se teme de o nouă răspândire a bolii infecțioase Mpox dincolo de granițele Republicii Democrate Congo . „Suntem îngrijorați că va exista o transmitere internațională”, a spus expertul OMS, Rosamund Lewis, joi 21 decembrie, la Geneva. O creștere „rapidă” a numărului de cazuri a fost deja observată în Congo, iar acum există focare în mai multe țări din Asia.

 

 

Autoritățile din Kinshasa au raportat deja peste 13.000 de cazuri suspecte în acest an, de peste două ori mai multe decât în ​​anii precedenți, a spus Lewis. Peste 600 de persoane infectate au murit. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este că, pentru prima dată, mai multe femei decât bărbați sunt infectate.

 

 

OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la situația infecției din Congo la sfârșitul lunii noiembrie și a trimis un grup de experți în țara din Africa Centrală.

 

 

Mpox este o boală virală care poate fi transmisă la om de la animalele infectate. OMS a redenumit boala, cunoscută de ani de zile sub numele de variola maimuțelor , pentru a preveni stigmatizarea.

 

 

Virusurile Mpox au fost inițial răspândit în principal la rozătoare din Africa de Vest și Centrală. Transmiterea de la o persoană la alta este posibilă și prin contact apropiat, de exemplu în timpul actului sexual. Infecțiile cu Mpox sunt de obicei mult mai ușoare decât variola, care a fost eradicată de aproximativ 40 de ani. Cu toate acestea, pot apărea, de asemenea, efecte severe și rareori decese. Simptomele tipice ale bolii includ febră și pustule pe piele.

 

 

În mai 2022, boala a început să se răspândească în afara Africii, în special în Europa. Majoritatea bărbaților care fac sex cu bărbați au fost afectați. Ca și în cazul Corona, OMS a declarat o urgență sanitară de interes internațional, care s-a încheiat în mai 2023.

 

 

Potrivit OMS, din mai 2022 au fost înregistrate peste 92.000 de cazuri de infecție în 117 țări din întreaga lume. Recent, numărul cazurilor raportate a crescut din nou, de la aproximativ 100 de cazuri pe lună în iunie, iulie și august până în prezent „mai mult de 1.000 pe lună”, după cum a spus Lewis. Focarele apar în principal în Asia, în special în Japonia, Vietnam, China și Indonezia. Cambodgia a raportat și primul său caz săptămâna aceasta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with