Image 1
Image 2

FLOARE RARĂ

Viile Satu Mare dă lovitura cu laleaua pestriță, o floare rară

Viile Satu Mare dă lovitura  cu laleaua pestriță, o floare rară
Probabil puţini dintre cititorii ziarului nostru ştiu sau îşi mai amintesc de nişte valori deosebite din judeţ, dacă vorbim despre specii de plante şi de animale protejate. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Protecţia este instituită pentru că plantele şi animalele respective sunt pe cale de dispariţie. După cum am scris şi cu ate ocazii, sunt declarate rezervaţii de interes naţional Râul Tur, Dunele de nisip de la Foieni, Mlaştina Vermeş, Pădurea de frasini din Urziceni, Pădurea de pin Comja din Racşa Tinoavele din Munţii Oaşului, prin LEgea 5/2000.
Cu siguranţă persoanele care au depăşit vârsta de 50 de ani, îşi mai amintesc cu siguranţă deapre anumite arii, dar mai ales plante protejate, cunoscute pe vremea ieşirilor în natură. Vorbim aici despre laleaua pestriţă, care se regăseşte încă pe raza comunelor Doba şi Viile Satu Mare. Ca fapt divers, merită amintit faptul că, laleau pestriţă a fost confirmată  şi în Munţii Oaşului.

 

Iată o consemnare făcută de Drumeţii Hai Hui: „Munții Oaș reușesc din nou să ne surprindă în mod plăcut, de data aceasta prin prezența Lalelei Pestrițe, mai precis a speciei Laleaua Pestriță de Munte, Fritillaria Montana, o plantă care face parte din categoria celor ocrotite prin lege și care crește cu predilecție la altitudini mai mari și în sol calcaros, spre deosebire de cealaltă specie întâlnită la noi in țară, Laleaua Pestriță, Fritillaria Meleagris, care preferă altitudinile mai joase și solul mai umed. Perioada de înflorire Aprilie – Mai.

 

 

Locația unde se află această frumoasă floare

 

 

Locația unde am găsit această frumoasă floare este pe teritoriul comunei Gherța Mică, în Masivul Frasinul Mare la o altitudine de cca 500 metri.
Ca să fim mai preciși în zona Secătura, în dreapta Văii Prihodiște, lângă locul numit de localnici “ La Stâncă “ , acolo unde începe și Jgheabul Secăturii,” spun cei de la Drumeții Hai-Hui. Potrivit amatorilor de plimbări în natură, în zona din Gherța Mică au găsit circa 100 de exemplare”. In completare, se cuvine subliniat faptul că pe lista plantelor protejate se regăseşte şi narcisa, floare care creşte mai ales la Tufoasa, locul unde, în fiecare an persoane certate cu normele de convieţuire, an de an culeg gingaşele flori pentru a fi vândute trecătorilor pe la trecerea de cale ferată Livada – Mujdeni – Negreşti-Oaş.
Cât priveşte animalele şi păsările protejate, la noi în judeţ se regăsesc castorii, vidra şi barza neagră.

 

Iată ce consemna cu mai mulţi ani în urmă, ziarul nostru, sub aceeaşi semnătură precum cea de acum:  “Laleaua Pestriţă face parte din familia Liliaceae, este o plantă care apare la începutul primăverii şi are o floare ale cărei petale sunt violacee cu pete albe, sub forma unei table de şah, tocmai de aceea este cunoscută şi sub numele de Floare de Şah sau Bibilica. Sătmărenii sunt îndrăgostiţi de Laleaua Pestriţă, floare pe care au fotografiat-o pe oriunde au întâlnit-o şi au arătat-o tuturor prietenilor de pe reţelele de socializare.

 

În această primăvară foarte mulţi sătmăreni au rămas impresionaţi de frumuseţea Lalelei Pestriţe, o floare deosebită, care îmbogăţeşte peisajul pe oriunde apare, şi au profitat de întâlnirea cu ea pentru a o fotografia din toate unghiurile. Se pare însă că în urmă cu mai mulţi ani pe teritoriul judeţului Satu Mare „Bibilica” se găsea pe destul de multe terenuri şi suprafeţe foarte întinse în zona Viile Satu Mare, Sătmărel, Mădăras, Livada, Doba ori Gerăuşa, dar în urma extinderii utilizării terenurilor pe o parte dintre aceste suprafeţe planta s-a restrâns iar în unele zone, în urma culegerii iraţionale, multe dintre suprafeţele acoperite de Laleaua Pestriţă s-au redus semnificativ.
În judeţul Satu Mare această specie a fost propusă spre a fi protejată prin hotărârea numărul 4 din anul 1995 dată de Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare.
Aceeaşi propunere a fost reluată în hotărârea CJ nr. 153 din anul 2005 pentru aprobarea planului de amenajare a zonelor protejate, dar din păcate în ambele acte era vorba doar despre o propunere urmând ca la nivelul Consiliilor Locale din acele zone floarea să fie declarată ca specie protejată de interes local.

 

 

Consiliul Local Viile Satu Mare ar dori să cumpere terenul cu Laleaua Pestriţă

 

 

În Ordonanţa de Guvern 57 din 2007, cu modificările şi completările ulterioare, Laleaua Pestriţă nu este menţionată ca fiind specie protejată, însă în aceeaşi ordonanţă este prevăzut, în anexa 5, faptul că această specie nu se poate culege decât pentru a fi evaluată iar recoltarea Lalelei Pestriţe din mediul sălbatic şi comercializarea ei în pieţe fără un acord al Agenţiei pentru Protecţia Mediului se pedepseşte conform legii. La nivelul Primăriei Viile Satu Mare, s-au făcut demersuri pentru ca această floare să fie protejată pe plan local.

 

“Într-un singur loc se mai regăseşte Laleaua Pestriţă în Viile Satu Mare. Cu acel proprietar am vorbit să nu lucreze terenul şi să rămână numai de fâneaţă.
Vecinii din stânga – dreapta au arat acea fâneaţă, Laleaua Pestriţă se află în Râtul Mare, şi în momentul de faţă mai există un hectar şi jumătate pe care răsare această floare.
Încă nu am făcut un proiect de hotărâre, dar încercăm să iniţiem un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Viile Satu Mare să facă schimb de teren cu persoana respectivă ori să-l cumpere şi astfel Laleaua Pestriţă să fie simbolul comunei noastre”, este de părere Szucs Szabolcs primarul Comunei Viile Satu Mare.
Laleaua Pestriţă este foarte gingaşă şi rămâne înflorită aproximativ o săptămână, după care începe să fructifice şi se ofileşte. Nici în vază nu rezistă mai mult de două zile, cu atât mai mult nu ar trebui ruptă fiind totodată o plantă pe cale de dispariţie. În zonele în care „Floarea de şah” este foarte răspândită şi în perioada în care ea este în floare, autorităţile locale pot organiza drumeţii şi acţiuni turistice ecologice, prilej cu care îi pot informa pe cetăţeni despre importanţa acestei flori”.
În urma unor semnale primite de la cititorii ziarului nostru cu privire la această floare special şi chiar apariţioa sporadic a primelor flori, specie pe cale de dispariţie, l-an contactat iar pe Szucs Szabolcs, primarul comunei Viile Satu Mare. Acesta ne-a confirmat faptul că, la nivelul comunei, laleaua pestriţă se regăseşte în prezent pe aproximativ 4 hectare de teren privat.

 

S-a discutat cu proprietarii să protejeze pe cât posibil această floare care s-ar putea regăsi pe stemele localităţilor Doba, Viile Satu Mare şi chiar Gherţa Mică.
Prezenţa Lalelei Pestriţe pe raza comunei Doba, inclusiv în vecinătatea satului Paulean, ne este confirmată de Primarul Mihai Gătina.
Imaginile primite la redacţie din partea George Racolţa, iubitor de natură, confirmă faptul că, încălzirea vremii a făcut să apară mult mai repede florile de lalea pestriţă, comparativ cu anii precedenţi.  Interesul sătmărenilor faţă de valori ce necesită a fi protejate este evident. Imaginile despre care facem vorbire, au trecut pe la mai mulţi iubitori de natură, până a ajunge în final la redacţie.
De studiul lalelei pestriţe s-a ocupat cu zeci de ani în urmă şi regretatul profesor sătmărean de biologie Vasile Cristea.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Floarea care aduce armonie în casă

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with