Image 1
Image 2

ÎMPOTRIVA CANCERULUI, LUPUSULUI ȘI NU NUMAI:

Vineri, conferinţă despre soarta monumentelor româneşti la Biblioteca Universitară din Cluj

Vineri, conferinţă despre soarta monumentelor româneşti la Biblioteca Universitară din Cluj
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 30 iunie 2023, de la ora 13,00, la Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga” din Cluj Napoca va avea loc o conferinţa de presă convocată pentru tragerea unui semnal de alarmă privind soarta monumentelor româneşti din oraşele transilvane. Organizatori sunt Asociaţia Românilor Expulzaţi în 1940 – filiala Carei, Ars Transilvaniae, ASTRA Despărţământul Carei ;i Societatea Avram Iancu din România.

Şi-au anunţat participarea academicieni, profesori universitari, profesori, oameni de cultură, activişti civici, artişti, clerici, români care încă îşi preţuiesc cultura, istoria şi identitatea naţională.

Asaltul asupra statuilor şi monumentelor româneşti atinge cote alarmante şi necesită intervenţia guvernului, a celor  mai înalte foruri de cultură dar şi a societăţii civile din moment ce administraţiile locale se fac vinovate de abuzuri flagrante şi tratamente discriminatorii.

Anul trecut s-a mutat abuziv statuia  lui Avram Iancu din centrul istoric al ora;ului Turda. Bustul lui Avram Iancu nu a primit aprobare de a fi amplasat în centrul Sibiului din motive ce ţin…de estetica bustului.

S-a continuat cu scoaterea soclului grupului :colii Ardelene şi a statuilor Mihai Eminescu şi Lucian Blaga din Cluj Napoca, interzicerea menţiunii cuvântului “ungur” din inscripţiile referitoare la fapte istorice, exemplul statuii Baba Novac din Cluj sau Vasile Lucaciu din Satu Mare.

La data de 15 iunie 2023, la Carei s-a votat un proiect ce va permite lucrări de flancare a Monumentului Ostaşului Român cu plăci de beton şi reamenajarea totală a parcului din jur prin construirea unui loc  de joacă, a unui amfiteatru aşa zis comemorativ, parcări, înlocuirea băncilor de lemn cu unele din piatră. Societatea care a întocmit devizul de lucrări pentru Carei  îi are ca arhitecţi pe doi dintre cei care fac parte din comisia zonală de monumente istorice SM-MM-BH, :tefan Paskucz şi Ildiko Mitru. Plăcile de beton sunt în număr de 8 de fiecare parte a Monumentului de for public realizat de  Gheza Vida şi arhitect Anton Dâmboianu. În nicio ţară din lumea civilizată nu se permite modificarea proiectului unui arhitect, dreptul de autor este sfânt.

Solicităm sprijinul tuturor celor care doresc să se implice în acţiunea de salvare a monumentelor şi statuilor româneşti de umilinţa de a fi mereu mutate dintr-o parte în alta, scoase din centrele oraşelor transilvane, transmit organizatorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with