Image 1
Image 2

INFECȚII RESPIRATORII

Virozele și pneumoniile țin cu batista la nas sătmărenii

Peste 700 de sătmăreni au ajuns în ultima săptămână la medic cu simptome specifice virozelor respiratorii și pneumoniilor, arată cea mai recentă sinteză a Direcției de Sănătate Publică Satu Mare pentru intervalul 9 - 15 octombrie 2023.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În schimb gripa ocolește deocamdată județul Satu Mare, după cum susțin specialiștii care menționează “lipsă de activitate gripală la nivelul județului”. Din analiza epidemiologică a evoluției infecțiilor respiratorii acute și a gripei pentru intervalul citat “infecțiile respiratorii acute sunt la un prag epidemic baseline, cu 746 de cazuri la numărul total al populației de la nivelul județului, comparativ cu 679 înregistrate în săptămâna precedentă”.

Cele mai afectate categorii au fost copiii cu vârste cuprinse între 2-4 ani (152 cazuri), 5-14 ani (252 cazuri) și 15-49 ani (177 cazuri). În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-64 ani au fost înregistrate 53 de cazuri de viroze, iar la grupa peste 65 de ani, aproape 60 de cazuri. Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS s-au înregistrat la grupa de vârstă 5-14 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă peste 65 de ani. Situația centralizată a datelor raportate de către medicii de familie de la nivelul județului din sezonul 2023-2024, pentru săptămâna trecută indică 206 cazuri de pneumonie.

Referitor la vaccinarea antigripală, până la data de 15.10.2023 au fost vaccinate antigripal 1603 persoane din grupele de risc, cu vaccin achiziție proprie. Pentru sezonul actual, noutatea constă în faptul că vaccinul antigripal poate fi achiziționat din farmacii, pe bază de rețetă compensată de la medicul de familie. Administrarea vaccinului se face tot în cadrul cabinetelor medicale din rețeaua de asistență medicală primară sau de specialitate. Interesul pentru vaccinarea antigripală este crescut și în mediul rural. Sunt localități unde pacienții cu afecțiuni cronice sunt fideli acestui tip de vaccinare pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Cine beneficiază de compensare la vaccinul antigripal?

“Pacienții cronici aflați în evidența cabinetului solicită vaccinul antigripal. Spre deosebire de anii anteriori acum poate fi achiziționat din farmacie. În forma actuală vaccinul antigripal este compensat 100% pentru categoriile la risc și 50% pentru alte grupe populaționale pe bază de rețetă compensată. În cazul nostru avem farmacia chiar lângă cabinet așa încât nu este dificil să fie achiziționat și apoi să revină la cabinet pentru administrarea lui. Probabil că la oraș e diferit. Din punctul nostru de vedere există și un avantaj, în sensul că nu se mai atribuie în tranșe, cu un număr limitat de doze pe fiecare cabinet, cum se proceda în anii anteriori, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare. Au existat ani în care cabinetul nu a putut să onoreze solicitările din partea populației la risc tocmai pentru că nu erau suficiente doze și-atunci era destul de dificil să prioritizezi pe cine să vaccinezi și pe cine nu. În condițiile actuale e mult mai facil și se elimină astfel de situații”, a explicat dr. Vasile Blaga, medic de familie în localitatea Bogdand.
Prima categorie vizează persoanele cu vârsta mai mare de 45 de ani și mai mică de 65 de ani, fără boli cronice, care doresc să se vaccineze antigripal. Această categorie de pacienți beneficiază de regim de compensare 50%. În privința grupelor la risc care beneficiază de compensare 100% sunt prevăzute următoarele categorii<copii cu vârsta peste 6 luni și sub 19 ani> gravide> persoane cu vârsta peste 19 ani și sub 65 deani aflate în una dintre următoarele situații – boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale, boli neurologie cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecție HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală> persoane cu vârsta peste 65 de ani> personal medico-sanitar și auxiliar.

30 de sătmăreni diagnosticați zilnic cu Covid-19

Intensitatea infecției COVID-19 este scăzută în județul Satu Mare, ne asigură DSP Satu Mare. Numărul de cazuri confirmate pozitiv este în scădere cu 20 de cazuri în decurs de o săptămână, de la 229 de cazuri în intervalul 02.10-08.10.2023, la 206 cazuri confirmate pozitiv în perioada 09.10-15.10.2023, cu o frecvență de aproximativ 30 de cazuri pe zi. În contextul actual, spitalele au luat măsuri de prevenție în privința pacienților, aparținătorilor, precum și a personalului medical. Masca de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au acces atât în ambulator, cât și în spital. S-a redus și timpul de vizită și numărul persoanelor care pot vizita un pacient, fiecare unitate sanitară cu paturi având propriul program de vizită al bolnavilor.
În ultima săptămână la nivel național s-au înregistrat 7.701 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, informează Ministerul Sănătății. Potrivit datelor MS, 2.687 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Până în prezent, au fost înregistrate 3.485.792 decazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.82. În perioada 9-15 octombrie au fost efectuate 3.501 deteste RT-PCR și 44.289 de teste rapide antigenice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

MONITORIZAREA FUNCȚIEI TIROIDE

7 sfaturi pentru o tiroidă sănătoasă

Glanda tiroidă, o mică structură în formă de fluture situată în partea anterioară a gâtului, joacă un rol crucial în menținerea stării de sănătate și echilibru a organismului  uman. Această glandă, care produce hormoni tiroidieni are o influenșp semnificativă asupra metabolismului, a funcționării organelor și a stării de bine a fiecăruia dintre noi.