Image 1
Image 2
Acasa

DISCURS

Vladimir Putin a lansat o ofertă de dialog Occidentului în materie de securitate şi stabilitate strategică

Vladimir Putin a lansat o ofertă de dialog Occidentului în materie de securitate şi stabilitate strategică
Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi o ofertă de dialog Occidentului în materie de securitate şi stabilitate strategică, dar a pledat pentru crearea unei noi ordini mondiale, după ce a fost învestit pentru al cincilea mandat la Kremlin, relatează agenţia EFE.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Noi nu respingem dialogul cu ţările occidentale. Depinde de ele (…) Intenţionează să încerce în continuare să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune şi presiunea care nu a încetat ani la rând împotriva ţării noastre, ori să caute căi de cooperare şi pace?”, a spus Putin într-un scurt discurs la ceremonia de învestire desfăşurată la Marele Palat al Kremlinului.

 

“Am fost şi suntem deschişi consolidării bunelor relaţii cu toate ţările care văd în Rusia un partener fiabil şi onest. Iar aceasta este efectiv majoritatea mondială”, a susţinut mai departe preşedintele rus.
El a mai afirmat că dialogul cu Occidentul în materie de securitate şi stabilitate strategică este “posibil”, dar a avertizat că acesta nu trebuie să se desfăşoare “de pe o poziţie de forţă”, ci “fără aroganţă, vanitate sau exclusivitate personală, şi numai în condiţii de egalitate, respectând interesele celuilalt”.
În acest timp, a mai menţionat Putin, Rusia va continua să lucreze la “formarea unei lumi multipolare şi a unui sistem de securitate echitabil şi indivizibil”.
De asemenea, liderul de la Kremlin a dat asigurări că securitatea poporului rus este o prioritate pentru el şi a amintit “eroii” campaniei militare din Ucraina.

Ucraina anunţă arestarea a doi ”agenţi” care plănuiau asasinarea lui Zelenski, la ordinul Moscovei

El a ordonat luni armatei ruse să efectueze exerciţii militare cu simularea folosirii de arme nucleare tactice în Districtul Militar Sud, care include şi regiunile ucrainene anexate, în urma “provocărilor” şi “ameninţărilor” din partea unor oficiali occidentali şi implicării tot mai mari a Occidentului de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi că a dejucat un plan al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a şefilor direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, şi SBU, Vasil Maliuk, doi ofiţeri de securitate de la Kiev suspectaţi de implicare în acest complot fiind arestaţi, relatează EFE, AFP şi Reuters. “Contraspionajul şi anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB privind eliminarea preşedintelui Ucrainei şi a altor reprezentanţi ai conducerii militare şi politice de vârf”, a transmis SBU într-un comunicat postat pe Telegram.

 

Din această reţea, ale cărei activităţi erau supravegheate de FSB de la Moscova, făceau parte doi colonei din cadrul Administraţiei de Stat ucrainene pentru Securitate – structura responsabilă de protecţia şi paza înalţilor demnitari de la Kiev. Aceştia au transmis informaţii secrete comanditarilor lor ruşi, explică SBU în comunicat.

 

 

Cei doi colonei deconspiraţi au fost acuzaţi de “înaltă trădare” şi de complicitate la comiterea unui atentat terorist, conform Parchetului de la Kiev. Unul dintre cei doi ofiţeri de securitate, aflaţi în solda Moscovei, a primit de la FSB două drone FPV (sau quadcopter – o dronă care îţi permite să vezi ce filmează în timp real) şi muniţie cu care terţe părţi urmau să efectueze atacuri împotriva liderilor ucraineni selectaţi, potrivit Parchetului. Potrivit SBU, acest colonel a adus personal dronele la Kiev, precum şi muniţie pentru lansatorul de rachete sovietic RPG-7 şi mine antipersonal MON-90 de fabricaţie sovietică. El primise aceste materiale într-o altă regiune din Ucraina, potrivit SBU, care a difuzat presupuse conversaţii cu persoana sa de legătura cu FSB.

 

 

“Inamicul pregătea în mod activ planuri de eliminare a preşedintelui Volodimir Zelenski”, se mai spune în comunicat. Conform SBU, una dintre sarcinile reţelei era de a recruta din rândul militarilor responsabili cu protecţia preşedintelui “executanţi” care să-l “ia ostatic şi apoi să-l ucidă”. Pe lângă dronele menţionate, FSB-ul rus plănuia să folosească rachete în respectivele atacuri. “Inamicul a planificat, de asemenea, eliminarea şefului SBU, Vasil Maliuk, a şefului GUR, Kirilo Budanov, şi a altor oficiali ucraineni de rang înalt”, adaugă comunicatul serviciilor secrete ucrainene, care precizează că lichidarea lui Budanov era planificată pentru zilele “înainte de Paşte” (Ucraina a sărbătorit duminică Paştele ortodox). Potrivit lui Maliuk, “atacul terorist se dorea a fi un cadou pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin înainte de învestirea sa” marţi la Moscova, notează EFE.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TRAFIC INTENS

12 ore de așteptare la vama din Halmeu

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației aduce la cunoștință opiniei publice dificultățile actuale, din 7 decembrie 2023, înregistrate în traficul transfrontalier la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.