Image 1
Image 2

MANIFESTARE COMEMORATIVĂ

Zeci de etnici germani au participat la comemorarea deportării şvabilor

Duminică, 28 ianuarie, Forumul Democrat German Satu Mare a organizat manifestarea intitulată “Comemorarea Deportării Șvabilor Sătmăreni în 1945”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică, 28 ianuarie, Forumul Democrat German Județean Satu Mare a organizat manifestarea intitulată “Comemorarea Deportării Șvabilor Sătmăreni în 1945”.

 

Aşa cum am mai consemnat în coloanele ziarului nostru, la comemorare au participat foşti deportaţi și urmași ai acestora, alături de sătmăreni de etnie germană şi nu numai. Manifestarea comemorativă a fost onorată de o serie de etnici germani aflaţi în conducerea FDG Transilvania de Nord, alături de invitaţi locali precum: Excelenţa Sa episcop Jenö Schönberger, Ovidiu Ganţ, deputat din partea FDGR , Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, primarii și viceprimarii FDGR din județul Satu Mare, consilieri locali şi judeţeni,  preşedinţii organizaţiilor regionale ale Forumului Democrat German din România, reprezentanţii FDGR ai organizaţiilor locale din judeţul Satu Mare şi din judeţele limitrofe aparţinătoare FDGR Transilvania de Nord, precum şi reprezentanţii diferitelor organizaţii ale comunităţilor etnice din Satu Mare.

 

Programul zilei de duminică, 28 ianuarie, a început la ora 10 cu slujba festivă oficiată la Biserica Calvaria din Satu Mare, tot acolo de la ora 11, asemeni anilor trecuţi, au fost depuse coroane de flori, iar de la 12, la sediul FDG Satu Mare, de pe strada Vasile Lucaciu nr. 9, s-a desfăşurat simpozionul intitulat: “Kulturtreff ”.

Au urmat intercalate o serie de momente artistice susţinute de formaţii ale Forumului Democrat German, fiind participante două formaţii corale, formaţia de dansuri a tinerilor de etnie germană, apoi s-a acordarea insigna în aur, deputatului FDR Ovidiu Ganț.
Se cuvine subliniat faptul că, în cadrul simpozionului referitor la deportarea şvabilor au vorbit printre alţii< deputatul Ovidiu Ganţ, Holczli Iosif, Ştefan Kaizer, Ioan Leitner, Ioan Forstenheizler, Viorel Ciubotă, Paul-Jürgen Porr – președinte al FDGR. Printre altele, s-a menţionat faptul că, judeţul Satu Mare, urmat de Braşov, a fost primul care a pus la nivel naţional bazele acestei activităţi comemorative a deportării şvabilor.

 

S-a mai punctat faptul că, trebuie găsite cele mai eficiente modalităţi de comunicare şi convieţuire între oameni pentru ca un asemenea eveniment, precum cel din 1945 să nu se repete.
Laudaţio pentru acordarea insignei în aur deputatului Ovidiu Ganţ, a fost prezentată de Iosif Holczli.
Cel distins cu această insignă a mulţumit pentru distincţia acordată şi a promis că va susţine şi pe mai departe etnia pe care o reprezintă în Parlamentul României.

 

În încăperea în care a fost organizat simpozionul, a fost amenajată şi o expoziţie cu imagini grăitoare din perioada deportării, fiind expuse şi o serie de cărţi scrise pe această temă. Este de apreciat numărul mare de participanţi la manifestări, mai ales tineri şi copii, care au avut în faţă o adevărată lecţie de istorie, cu referire la evenimentele din 1945, privind deportarea şvabilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with