Image 1
Image 2

SATU MARE

Zeci de părinți la întâlnirea de la Prefectură pentru prevenirea consumului de stupefiante

Președinții asociațiilor de părinți de la unitățile de învățământ din județ s-au întâlnit în sala mare de ședințe a Prefecturii Satu Mare pentru a dezbate un subiect sensibil și anume combaterea consumului și traficului de droguri în școli și împrejurimi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâlnirea a avut loc la inițiativa prefectului Radu Roca, și s-a bucurat de participarea reprezentaților structurilor MAI din județ, dar nu numai.

Gazda evenimentului a fost prefectul Radu Roca, cel care a prezentat și câteva date despre campania dusă împotriva dependenței de stupefiante sau alte substanțe interzise.

 

Dragi părinți, vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre de a participa la această întâlnire.
Mi-am dorit, atât în calitate de prefect, cât și de părinte de adolescentă, să ne vedem și să avem un dialog pe acest subiect atât de delicat.
După cum știți, anul trecut Instituția Prefectului Județul Satu Mare a lansat campania ,,Spune stop violenței și drogurilor”. 

 

Am avut deja o serie de întâlniri atât cu directorii de școli și licee cât și cu Consiliul județean al elevilor iar discuțiile au fost constructive și de un real folos pentru noi și pentru reprezentanții structurilor MAI.
Am promovat numărul unic, 119, care până acum funcționa la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului pentru raportarea cazurilor de abuz asupra minorilor. Iar rezultatele, chiar dacă timide, încep să apară…

 

Consider că doar împreună, autorități-dascăli-părinți putem combate acest fenomen și de aceea vreau să aud și părerile și soluțiile dumneavoastră pentru a asigura o și mai mare siguranță în școli și în jurul acestora.

Așa cum am mai spus-o și în cadrul altor întâlniri, nu cred că metoda ascunsului sub preș și a ochilor închiși ne protejează copii… Ci mai degrabă recunoașterea existenței acestor probleme de trafic de substanțe interzise, de violență, absenteism și bullying și căutarea de soluții pentru rezolvarea lor.”, a declarat prefectul dr. Radu Roca.

 

Părinții au avut posibilitatea să vină cu propuneri și soluții

 

Din partea instituțiilor publice direct implicate în campania de prevenire au fost prezenți: Alin Puiu – șef birou Siguranța Școlară din cadrul IPJ, Mariana Dragoș – director la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Satu Mare, inspector școlar general Anișoara Boitor, Camelia Iacob – coordonator structură în cadrul CPECA, Macrina Mihai – director DSP Satu Mare.
Fiind un dialog deschis, au avut posibilitatea să intervină și părinții prezenți în sală.

 

Aceștia au blamat existența barurilor în imediata apropiere a școlilor și dau vina pe întreprinzători pentru faptul că ai lor copii ies în pauze și devin ținte sigure ale consumului de stupefiante. Problema care s-a ridicat a fost de ce Primăria municipiului Satu Mare a eliberat autorizație de funcționare pentru un bar din apropierea Colegiului Național Mihai Eminescu.

 

Problema care se va pune în momentul în care s-ar închide localul respectiv este: unde s-au reorientat acei presupuși copii sau tineri pentru a-și continua dependențele? Este evident că nu un local în sine este problema, ci de ce ajung tinerii și copiii să consume droguri de la vârste tot mai fragede.

 

Alți părinți au menționat faptul că problema pornește de acasă, în condițiile în care cei mici primesc sume de bani considerabile și astfel au cu ce să achiziționeze drogurile preferate.

Cert este că, din păcate, fenomentul capătă amploare, și este vital ca toate autoritățile abilitate precum profesorii, dar în primul rând părinții, să contribuie la educația copiilor lor și la procesul de prevenire.

 

Întâlnirea de marți, 16 ianuarie, a fost parte a campaniei “Spune stop violenței și drogurilor”, lansată anul trecut în toamnă, de către Instituţia Prefectului Județul Satu Mare.

 

Citește și:

CAPTURĂ RECORD: 53 kilograme canabis și 300 grame cristal au fost ridicate de ofițerii antidrog din Maramureș

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with