Image 1
Image 2

1 DECEMBRIE

Ziua Națională a României, marcată la Satu Mare

Asemeni altor oraşe mari din ţară, şi la Satu Mare, pe o vreme urâtă, de toamnă târzie, pe o ploaie mocănească, vineri 1 Decembrie, au fost organizate o serie de manifestări menite a sărbători Ziua Naţională a României, fiind marcaţi 105 ani de la Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestările despre care facem vorbire au început cu Vernisajul unei expoziţii dedicate evenimentului sărbătorit, găzduit de Muzeul de Artă din Satu Mare, după care, urmând protocolul, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la bustul lui I.C. Brătianu, la monumentul tribunului dr. Vasile Lucaciu, poate cea mai mare personalitate sătmăreană care a “pus umărul” la înfăpturirea la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia „capitala” unirii, Marea Unire.

 

Cele câteva sute de participanţi din rândurile militarilor în retragere şi rezervă, dar şi mulţi sătmăreni în majoritatea pensionari, au înfruntat vremea rece şi ploaia şi s-au deplasat apoi la bustul lui Iuliu Maniu, pentru a asistat la depunerea de jerbe şi coroane de flori. A urmat apoi deplasarea la statuia Eroului Necunoscut, acolo unde prefectul judeţului Satu Mare Radu Roca, a trecut în revistă garda de onoare, a rostit o alocuţiune referitoare la înfăptuirea Unirii de la 1918, la jertfele făcute de români până a se înfăptui unirea, s-au îmnânat diplome unor militari în rezervă şi retragere, din toate armele. A urmat apoi momentul de depunere a jerbelor şi a coroanelor de flori.

 

Participanţii la momentele menţionate mai sus au fost invitaţi să participe în continuare la activităţile desfăşurate pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român, din vecinătatea Muzeului Judeţean Satu Mare.

 

După ce garda de onoare şi-a ocupat locul pe şosea, pentru că o bună parte a platoului a fost acoperit de apă, prefectul judeţului Satu Mare, a trecut în revistă garda de onoare, a fost intonat Imnul de Stat al României, a fost oficiat serviciulul religios, a urmat alocuţiunea prefectului, cel care a prezentat mesajul primului ministru al României – Marcel Ciolacu şi al Ministrului de Interne – Cătălin Predoiu, au urmat câteva momente artistice, care au precedat depunere de jerbe şi coroane de flori, iar în final, garda de onoare şi militari cu tehnică specifică din dotare au defilat în faţa participanţilor la sărbătoare, care le-au răsplătit evoluţia cu aplauze.

 

Se cuvine subliniat faptul că, la manifestările menţionate mai sus, alături de reprezentanţii Prefecturii şi a Instituţiei prefectului, la manifestări au participat reprezentaţi ai Primăriei Satu Mare, în frunte cu primarul Kereskenyi Gabor şi viceprimarii, ai Consiliului Judeţean Satu Mare, în frunte cu preşedintele Pataki Csaba şi vicepreşedinţii, parlamentarii sătmăreni, directori de instituţii deconcentrate, membi ai Ansamblurilor folclorice „Cununiţa”, „Cununiţa Năzdrăvană”, ai Asociaţiilor „Ţara Oaşului” şi „Uniţi pentru Satu Mare” ş.a. După masă, Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit un Regal folcloric.

 

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Ziua Naţională a Lecturii, marcată în premieră la Centrul Multicultural Poesis

 

Programul manifestărilor de Ziua Națională a României la Negrești-Oaș

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with