Image 1
Image 2

COMEMORARE DR. VASILE LUCACIU

172 de ani de la nașterea marelui erou al națiunii române

Nașterea dr. Vasile Lucaciu este strâns legată de județul Satu Mare, în special de localitatea Apa, astfel că mai multe instituții de cultură îl vor comemora la sfârșitul acestei luni. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul Județean Satu Mare, în colaborare cu Instituția Prefectului Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, Primăria comunei Apa și Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Apa, va organiza o acțiune culturală dedicată împlinirii a 172 de ani de la nașterea părintelui dr. Vasile Lucaciu.

 

Evenimentul cultural se va desfășura în data de 22 ianuarie 2024, cu începere de la ora 12:00.

Istoria zbuciumată a Sătmarului este marcată și de activitatea remarcabilului om Vasile Lucaciu, personalitate care și-a dedicat întreaga viață luptei pentru drepturile românilor din Transilvania.

 

 

 

 

Personalitatea cea mai proeminentă şi mai reprezentativă a luptei pentru emanciparea naţională, politică şi culturală, din partea de nord-vest a ţării, preotul greco-catolic Vasile Lucaciu s-a născut în localitatea Apa (comitatul Satu Mare) la 22 ianuarie 1852, din părinţii Mihai Lucaciu şi Iuliana Toth.

 

Unul dintre monumentele care ne amintesc despre prezența sa pe meleagurile sătmărene este Casa sa Memorială aflată în localitatea Apa, casă în care marele preot greco-catolic a văzut lumina zilei.

Casa Memorială „Dr. Vasile Lucaciu” este un muzeu județean din Apa, amplasat la nr. 246. Prezintă documente și obiecte evocând viața și activitatea memorandistului transilvănean Vasile Lucaciu.

 

Casa, ridicată în anul 1874, este construită din lemn, acoperită cu paie, formată din două camere, tindă și prispă, un exemplu de arhitectură populară specifică zonei Someșului inferior. Aici a locuit dr. Vasile Lucaciu în perioada 1885-1914.

 

Citește și:

Vasile Lucaciu – “ Erou al Naţiunii române” votat în Camera Deputaţilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

CONTROALE

24 de fapte ilegale la frontieră într-o zi

În 2 ianuarie 2024, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 232.350 de persoane, cetățeni români și străini, şi peste 59.250 de mijloace de transport.