Image 1
Image 2

CONFLICTE

Tensiuni între Rusia și Finlanda

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la „probleme” nespecificate cu Finlanda și a declarat că a ordonat crearea unui nou district militar în regiunile de graniță cu țara nordică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În contextul tensiunilor internaționale în creștere, președintele rus Vladimir Putin a emis avertismente vagi către Finlanda, intensificând astfel climatul de incertitudine dintre cele două țări. Într-un interviu recent, Putin a anunțat formarea unui nou district militar în zonele adiacente graniței cu Finlanda, o mișcare interpretată ca răspuns direct la evoluțiile recente din relațiile bilaterale.

 

Această decizie vine în contextul în care relațiile dintre Rusia și Finlanda s-au tensionat considerabil, mai ales de la începutul conflictului ruso-ucrainean în februarie 2022 și aderarea rapidă a Finlandei la NATO. Măsura finlandeză de a închide complet frontiera cu Rusia, motivată de creșterea numărului de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, a adâncit acest decalaj.

 

Finlanda suspectează că Rusia încurajează fluxul de migranți către granița sa în scopul de a destabiliza țara. Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că autoritățile ruse nu doar permit trecerea migranților fără documente, ci chiar îi ajută să ajungă la frontiera finlandeză. Deși au fost deschise temporar două puncte de frontieră, acestea au fost rapid închise din nou.

 

Abandonându-și politica de neutralitate după începerea războiului în Ucraina, Finlanda a devenit recent al 31-lea membru al NATO. Ca răspuns, țara a intensificat antrenamentele militare și a permis patrularea spațiului său aerian de către avioane NATO, provocând nemulțumirea Rusiei.

 

În interviul acordat televiziunii de stat ruse, Putin a făcut afirmații false privind atragerea Finlandei în NATO de către Occident. În realitate, interesul populației finlandeze pentru NATO a crescut semnificativ după începutul conflictului din Ucraina. Putin a menționat, de asemenea, reactivarea districtului militar Leningrad, ceea ce ar putea conduce la o creștere a prezenței militare ruse în regiunile estice învecinate cu Finlanda.

 

Putin a negat existența oricăror dispute anterioare cu Finlanda, inclusiv cele teritoriale, afirmând că “acum va exista” o problemă, odată cu crearea districtului militar Leningrad. Aceste declarații nu au primit încă un răspuns oficial din partea Finlandei.

 

În același interviu, președintele rus a respins declarațiile președintelui american Joe Biden privind o posibilă atacare a unei țări NATO de către Rusia, catalogându-le ca fiind lipsite de sens. Putin a subliniat că Rusia nu are niciun motiv să se angajeze într-un conflict cu țările NATO, fie el geopolitic, economic, politic sau militar.

 

Războiul extensiv al Rusiei în Ucraina, descris de Putin ca o „operație militară specială”, a avut ca rezultat mii de decese și milioane de persoane strămutate, în timp ce Occidentul a răspuns cu sancțiuni severe asupra economiei ruse.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with