Image 1
Image 2

LEGEA FERMIERULUI

3 situaţii în care se aplică sancţiuni pentru vaca de lapte

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un sistem de sancțiuni. După ce au fost făcute publice sancţiunile pentru cultivatorii de legume în spaţii protejate ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. în extrasezon – Tomata – extins, iată că sunt aduse în spaţiul public şi sancţiunile care se pot aplica în zootehnie, alături de cazurile de forţă majoră.

 

După cum subliniază publicaţia Agroinfo, Sistemul de sancţiuni aplicabil pentru cererile de plată aferente Sprijinul cuplat pentru venit în sectorul zootehnic – vaci de lapte, intervenția PD-21, din PS 2023-2027, depuse de fermieri începând cu campania 2023, se stabileşte ţinând cont de următoarele 3 categorii de sancţiuni, care se aplică în următoarea ordine, la suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancţionare: A. sancţiuni administrative în ceea ce priveşte animalele declarate; B. sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată; C. sancţiuni pentru nerespectarea condiţionalităţii.

 

Fermierul nu va fi respins de la plată şi nici nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislaţiei în vigoare.

 

Cazuri de forţă majoră

 

Sunt recunoscute, în special, următoarele cazuri de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale: a) decesul beneficiarului; b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului; c) o catastrofă naturală gravă sau un fenomen meteorologic sever care afectează grav exploataţia agricolă; d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă; e) o epizootie, un focar de boală a plantelor sau prezența unor dăunători ai plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul, sau culturile beneficiarului; g) distrugerea de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt notificate la APIA şi documentele justificative sunt depuse de către beneficiarii măsurilor; h) o situație epidemiologică internațională.

 

Fermierul nu va fi sancţionat în cazurile de circumstanţe naturale care afectează şeptelul sau efectivul de animale.
Fără a se aduce atingere circumstanţelor reale de care trebuie să se ţină cont în fiecare caz în parte, APIA poate recunoaşte circumstanţele naturale care afectează şeptelul sau efectivul, constând în moartea/sacrificarea de necesitate a unui animal.

 

CITEȘTE ȘI:

 

În curând, inteligența artificială va mulge vaca

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with