Image 1
Image 2
Ciornă automată

IFPLUSTURISM LA DOBA

Dezbateri transfrontaliere pe seama dezvoltării turismului rural

    Joi, 19 iulie, la Primăria comunei Doba a avut loc o dezbatere privind dezvoltarea turismului rural transfrontalier.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au participat oaspeţi din Tyukod – Ungaria, partener în proiectul transfrontalier, alături de localnici, angajaţi ai primăriei, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare, ai proiectatului şi agenţi economici din zonă, membri echipei de proiect şi o serie de specialişti în turism.

Discuţii şi infomare turistică

Este vorba în fapt despre o misiune economică organizată în cadrul proiectului HURO 1001/208  „Development of technical studies and plans for improving the roads infrastructure in order to enabling the access to the crossborder road network”.

Scopul avestui eveniment informal-dezbatere este crearea cadrului necesar pentru trasfer de know-how între factorii interesaţi din domeniul turismului. Evenimentul a avut un carater concret. Discuţiile s-au centrat în jurul informaţiilor specifice privind dezvoltarea turismului rural. De asemenea s-au dezbătut o serie de posibilităţi de colaborare transfrontalieră.

Dezbaterea a fost deschisă de Mihai Ghetina, primarul comunei Doba, care după ce a salutat participanţii,  a subliniat necesitatea extinderii relaţiilor de colaborare transfrontaliere, asta în condiţiile în care, într-o perspectivă apropiată se vor realiza o serie de drumuri. În cele două judeţe vecine Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria şi Satu Mare – România, există o serie de oportunităţi care ar putea fi puse în valoare pe seama dezvoltării relaţiilor în domeniul turismului.

La rândul său Nagy Miklos primarul din Tyukod – Ungaria, partener în proiect a apreciat deschiderea colaborării în dezvoltarea infrastructurii rutiere. Este un pas mare în a asigura posibilităţi de dezvoltare a unor activităţi pe multiple planuri.

Nagy a menţionat că şi în Ungaria sunt suficiente probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului rural. Există o serie de motive de natură obiectivă. Din cauza crizei resimţite şi în Ungaria, la nivelul Autoguvernării din judeţul vecin s-a desfiinţat tocmai biroul care ar fi putut facilita dezvoltarea turismului rural.

Consiliul Judeţean susţine proiectele de dezvoltare a turismului

Oana Părcălab, reprezentat al Consiliului Judeţean Satu Mare, specialist în cadrul Direcţiei de Dezvoltare  Regională a prezentat participanţilor găndirea sătmăreană în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului. S-a menţionat că direct Consiliul Judeţean Satu Mare nu se poate implica în dezvoltarea activităţilor turistice locale, dar are o serie de proiecte în lucru.

Aceste obiective ar putea fi incluse în programele turistice locale. Au fost menţionate obiective de investiţii precum: Luna Şes, Băile Beltiug, Circuitul unor biserici medievale, Drumul Vinului ş.a. Desigur au fost menţionate şi cele două ediţii ale Festivalului Internaţional al Pălincii organizat în municipiul Satu Mare în anii 2010 şi 2011.

Despre posibilităţile de dezvoltare a turismului rural transfrontalier mai au vorbit întreprinzătorii Petru Bob şi Corina Buze. La dezbateri au mai participat Bartha Iosif,  Koka Edith, proiectantul Vlad Susan ş.a.

S-a recunoscut faptul că există şi în judeţul Satu Mare o serie de obiective turistice de interes. Mediatizarea pare să fie insuficientă, iar o parte dintre turişti nu dispun de banii necesari pentru a putea participa vreme de mai multe zile la o serie de programe turistice care s-ar putea realiza.

Proiectul în cadrul căruia a avut loc această dezbatere pe tema dezvoltării turismului rural este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with