Image 1
Image 2

Cel mai tânăr ministru refractar la reformele lui Ciolacu

Un nou cuvânt îşi face apariţia triumfală în câmpul dezbaterilor pe marginea măsurilor pe care intenţionează să le ia guvernul Ciolacu: drafturi. Ceea ce apare în spaţiul public nu sunt decât nişte drafturi scăpate din cancelaria primului ministru şi nicidecum un act oficial. Cum de scapă atâtea drafturi din imediata apropiere a primului ministru? Mai degrabă înclinăm să credem că sunt scurgeri voite.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Guvernul lansează câte o idee de reformă şi vrea să vadă care sunt reacţiile din sectorul de stat vizat.
Ce este un draft? Draftul este un text redactat, o ciornă, o schiţă, o propunere, un proiect ce urmează să fie supus aprobării. De aici trebuie să înţelegem că primul ministru Marcel Ciolacu, şi cu atât mai puţin vreun minister sau chiar conducerea politică a coaliţiei îşi asumă măsurile propuse.

Urmare a unui astfel de draft este reacţia ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Deţinătorul portofoliului acestui minister este cel mai tânăr membru al echipei guvernamentale, provine din Bistriţa Năsăud şi este membru PSD.

O biografie corectă din punct de vedere politic. În paranteză fie spus site-ul ministerului îl prezintă în diferite ipostaze, la diferite întâlniri, dar cu toate acestea rămâne unul dintre figurile politice puţin cunoscute de marele public. Partidele preferă să nominalizeze persoane fără notorietate în funcţii publice de primă mărime pentru a proteja greii partidului.
Ceea ce frapează la noul ministru este poziţia faţă de măsurile de reformă propuse în numele primului ministru Marcel Ciolacu. Redăm un pasaj bizar din declaraţia ministrului Ivan. “Lucrul cel mai important, oamenii din institutele ministerului au dezvoltat lucruri cu adevărat uimitoare, dar care, din păcate, de foarte multe ori, nu au depăşit poarta institutului.”

Cu alte cuvinte cercetătorii români din cadrul institutului de cercetare au descoperit lucruri uimitoare, dar care nu au reuşit să iasă pe poarta institutului. Grozăvie mai mare nu se poate imagina. Toată cercetarea, toate inovaţiile au rămas la stadiul de experiment de laborator? Asta să însemne digitalizarea de care se face atâta caz?
Mai departe ministrul lasă să se înţeleagă că până acum nu a avut loc niciun transfer tehnologic de la institutele de cercetare spre economie.

Cu toate acestea, ministrul Ivan avertizează că nu se va face nicio formă de reorganizare “din pix”, de la nu ştiu ce birou.
Tonul ameninţător, siguranţa de sine, până la urmă refuzul de a respecta “drafturile” scăpate în spaţiul public din cancelaria primului ministru ne arată cât de refractare sunt ministerele la măsurile de reformă propuse de Marcel Ciolacu. Iată citatul extins care nu mai necesită niciun comentariu.

“Nu putem să ne facem că nu vedem elefantul roz din cameră referitor la reorganizare, referitor la modul în care va arăta acea formă finală a ordonanţei austerităţii care, indirect se va atinge şi de segmentul de cercetare care în momentul de faţă este gestionat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Vreau să fie foarte clar, nu se va face nicio formă de reorganizare, din birou, din pix, fără să ştim realităţile. Singura variantă constantă şi clară va fi cea în care vom sta cu toţii la masă, cu specialiştii, cu oamenii de ştiinţă, cu oamenii din administraţie, cu sectorul privat, cu studenţii, cu elevii şi vom găsi o formă în care să eficientizăm tot ceea ce înseamnă activitatea de cercetare”, a precizat Ivan la deschiderea oficială a celei de-a şasea ediţii a Şcolii de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele.
Dacă şi cel mai tânăr ministru din cabinetul Ciolacu este refractar la măsurile propuse devine din ce în ce mai clar că reforma este compromisă înainte de a fi început.

Moare calul sau se rupe alianța PNL-PSD?

Vorbele cu dublu înțeles, vorba în doi peri, proverbele în general, plac publicului, politicienilor, ziariștilor. Traian Băsescu, de cele mai multe ori, fără voia lui, a produs câteva perle.

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.