Image 1
Image 2

INTERVENȚIE DSP

5 comune din județul Satu Mare întâmpină probleme la vaccinarea copiilor

Focarele de rujeolă s-au extins în mai multe localităţi din judeţ
Județul Satu Mare are 7 cazuri de rujeolă confirmate pentru luna octombrie 2023 la copii cu vârsta cuprinsă între 0-9 ani. Datele  au fost transmise Institutului Național de Statistică de către Direcția de Sănătate Publică Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La solicitarea cotidianului Informația Zilei privind situația din județ la vaccinarea anti rujeolă, în contexul declarării epidemiei de către Ministerul Sănătății la nivel național, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a prezentat câteva aspecte ce țin de acoperirea vaccinală țintit pe vaccinul ROR (rujeolă-oreion- rubeolă).

 

Un fapt desprins din datele ce ne-au fost puse la dispoziție de instituția de sănătate publică sătmăreană reflectă dezinteresul mai multor comunități defavorizate de a-și vaccina copilașii împotriva acestor boli cu grad ridicat de contagiozitate, care, după cum spun specialiștii, în lipsa imunizării pot duce la complicații severe, chiar deces în unele situații. Vaccinul antirujeolic este folosit încă din 1963, iar până în prezent este singura opțiune pentru a evita această boală. Cu toate acestea sunt părinți care ignoră recomandările medicului de familie, nu se prezintă cu cei mici la vaccinare la timpul potrivit sau nu merg deloc.

 

Scăderea acoperirii vaccinale sau chiar refuzul categoric pentru vaccin duc în cele din urmă la izbucnirea unor focare de îmbolnăvire.

 

Recent, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național ca urmare a numeroaselor cazuri de îmbolnăvire în mai multe zone din țară. Datele statistice recente arată că s-a ajuns la aproape 2000 de cazuri, la nivel național. Până acum Brașovul și Bucureștiul au cele mai multe cazuri.

 

 

Din informațiile DSP Satu Mare aflăm că din totalul de 22.920 de copii catagrafiați cu vaccinul ROR la 12 luni au fost vaccinați 14.888 de copii (64,96%), iar 8.032 de copiii sunt nevaccinați (35,05%). De asemenea,  din totalul de 22.921 copii catagrafiați pentru vaccinul ROR la vârsta de 5 ani au fost vaccinați 6.396 de copii (27,79%), iar 16.552 de copii nevaccinați (72,21%).

 

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare dispune de vaccin ROR în cuantum de 4935 de doze, respectiv 1112 doze de vaccin distribuite către cabinetele de medicină de familie.

 

În ceea ce privește scăderea constantă a nivelului de acoperire vaccinală pentru toate tipurile de vaccin prevăzute în Programul Național de Vaccinare, inclusiv pentru vaccinul ROR, DSP Satu Mare a efectuat o analiză la nivelul județului Satu Mare și a constatat câteva aspecte.  Comunităție cu acoperire vaccinală scăzută au fost identificate în 5 comune din județ: Socond, Medieșu Aurit, Dorolț, Tarna Mare și Acâș. După cum rezultă din analiza DSP majoritatea copiilor trăiesc în comunități defavorizate.

”S-a luat legătura cu autoritățile locale, medicii de familie, asistenții comunitari și mediatorii sanitar în vederea stabilirii locațiilor de vaccinare (cabinetele medicale) și mobilizarea copiilor eligibili pentru vaccinare. Echipa de vaccinare a Direcției de Sănătate Publică Satu Mare formată din medici și asistenți medicali s-au deplasat la cabinetele medicale din comunitățile cu număr mare de copii restanțieri. Au fost distribuire informații pro-vaccinare, dar părinții nu au manifestat complianță în ceea ce privește vaccinarea acestora.  În unele comunități am reușit să reducem numărul copiilor nevaccinați. Ne-am arătat disponibilitatea de a participa activ în campania de vaccinare, dar până în acest moment, medicii de familie au refuzat acest demers. Ne-au asigurat că vor întreprinde demersurile necesare” precizează directorul executiv al DSP Satu Mare, dr. Macrina Mihai

 

Directorul instituției de sănătate publică a ținut să sublieze faptul că părinții trebuie să știe că vaccinarea ROR este gratuită. Au fost unele situații când medicii i-au trimis pe părinți să cumpere vaccinul din farmacii. Nu trebuie să meargă să cumpere vaccin din farmacie. Noi punem la dispoziția cabinetelor de medicină de familie dozele de vaccin necesare pentru imunizarea copiilor, iar medicii de familie sunt plătiți de la Ministerul Sănătății pentru activitatea de vaccinare a celor mici, conform calendarului național de vaccinare” a explicat directorul executiv, dr. Macrina Mihai.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Epidemie de rujeolă la Răteşti. 34 de puradei s-au îmbolnăvit, o fetiţă a murit

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns