Image 1
Image 2

IFPLUSPOVEȘTI MAGICE

9 povești magice de Crăciun de știut despre Laponia Finlandei

Există multe povești și piese de folclor din regiunea Laponiei despre care poate nu a-ți auzit. Unele dintre ele au modelat tradițiile și poveștile de Crăciun pe care le cunoașteți astăzi. Acestea sunt doar câteva dintre ele.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum au apărut aurora boreală

 

Luminile nordice au o aură mistică pentru ei, iar oamenii de știință încă își descoperă secretele. Fiecare cultură are propria sa poveste de origine pentru aurora boreală, iar poporul finlandez Sami nu face excepție. Ei credeau că luminile au fost cauzate de o vulpe de foc care a alergat prin zăpadă atât de repede, încât blana sa s-a lovit de cerul nopții, dând scântei care au provocat aurora. Cuvântul finlandez pentru aurora boreală, revontulet , se traduce chiar și prin „vulpe de foc”.

 

 

Sufletele morților

 

O altă credință Sami era că aurora nordică era alcătuită din sufletele morților, așa că au arătat un mare respect ori de câte ori apăreau luminile. Era considerat lipsit de respect să privești direct în lumini sau să vorbești prea tare în jurul lor. Se spunea că oricine a încălcat aceste reguli aduce ghinion asupra lor și familiilor lor.

 

 

Țara păsărilor

 

Cu secole în urmă, finlandezii credeau că lumea este plată și nu știau despre migrație. Prin urmare, le-a provocat o mare confuzie când păsările au dispărut brusc în timpul toamnei și au revenit în timpul primăverii. Ei credeau că au mers la lintukoto sau Țara păsărilor. Astăzi, lintukoto este un cuvânt finlandez care înseamnă „loc fericit” sau „paradis”.

 

 

Capra de Yule

 

Există multe origini diferite ale mitului lui Moș Crăciun. Unul dintre ele e că era o figură cunoscută sub numele de „Capra de Yule”, care se referea la barba lui lungă, albă, care semăna cu barba unei capre. Se crede că Capra de Yule a fost inspirată de zeul nordic Thor, care conducea un car condus de două capre. Ornamentele de capră de paie sunt încă folosite ca decorațiuni de Crăciun în toată Scandinavia și obișnuiau să fie lăsate la ușile vecinilor ca farse. Din această figură provine și haina roșie și sania cu reni.

 

Omul capră

 

Un mit al „caprei de Yule” a fost că era un bărbat obișnuit, care a fost transformat într-o capră în ajunul Crăciunului. Acest mit a fost inclus în cartea autoarei suedeze Elsa Beskow Peter and Lotta’s Christmas . Este probabil ca acest mit să fi fost schimbat în ceva mai prietenos, deoarece a fost considerat prea înfricoșător pentru copii.

 

Elfii din Laponia

 

Nu numai Moș Crăciun este originar din mitologia Laponia, ci și spiridușii săi. Creaturi cunoscute sub numele de tonttu , care erau asemănători cu gnomii sau piticii, despre care se spunea că împart cadouri și poartă pălării roșii ascuțite. Aceaștia au evoluat în imaginea spiridușilor lui Moș Crăciun, deși tonttu clasic încă apare pe felicitări și ilustrații de Crăciun în Scandinavia. Miturile mai vechi spuneau că tonttu erau spirite răutăcioase care fură dacă nu erau respectate. Practica de a lăsa afară un castron de terci pentru a liniști sau mulțumi tonttu -ul s-a împrumutat, de asemenea, practicii moderne de a lăsa deoparte prăjiturile și laptele pentru Moș Crăciun.

 

Spiritele rele de Crăciun

 

Nu toate figurile mitologice antice de Crăciun erau bune. Nuuttipukki erau spirite rele, sau uneori bărbați îmbrăcați în costume de capră terifiante, care mergeau din casă în casă cerând cadouri sau resturi, în special alcool . Acest lucru a fost schimbat ulterior la ideea mai prietenoasă că ei dădeau cadouri, în loc să le ceară, ceea ce a devenit tradiția modernă de Crăciun.

 

 

Vrăji antice de Crăciun

 

Puteți citi mai multe vrăji vechi și „cântece magice” ale Laponiei antice colectate în Cântecele magice ale finlandezilor de Elias Lönnrot, același autor care a compilat The Kalevala . Este o lectură fascinantă pentru oricine este interesat de folclorul scandinav. Printre ele se numără vrăji împotriva înghețului ascuțit, pentru prinderea renilor și una pentru un drum bun cu sania, care merge:

„O, Ukko, lasă să cadă niște zăpadă proaspătă,
Stropiți niște zăpadă fină proaspătă căzută,
Zăpadă pentru ca o sanie să alunece,
Zăpadă proaspătă de-a lungul căreia se poate năvăli o sanie;
Ascunde tulpinile de boabe pe pământ,
Tulpinile de erica se acoperă.

 

 

Mesaje spirituale în noaptea polară

 

O noapte polară, sau kaamos , este orice perioadă în care noaptea durează mai mult de 24 de ore. La nord de Cercul Arctic, poate dura două luni o dată, soarele apărând doar două ore în fiecare zi. A fost o perioadă extrem de spirituală în timpul erei finlandeze-păgâne, când aurora nordică era asociată cu lumea spiritelor. Ei credeau chiar că luminile ar putea transmite mesaje de la morți în noaptea polară.

 

 

 

În zonele nordice înalte ale Europei, veți găsi una dintre cele mai vechi și mai distincte culturi ale continentului, Sami. Răspândiți în regiunile arctice din Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, samii sunt indigeni care au dus în mod tradițional un stil de viață nomad, cunoscuți pentru că își păstrează renii între locurile de hrănire de vară și iarnă.

 

Originile Sami sunt în mare parte necunoscute și se crede că ei au locuit cândva pe terenuri mult mai la sud. Dar anii de persecuție i-au condus spre nord și i-au forțat să scadă efectivele de animale pentru a-și menține modul de viață.

 

Împotriva tuturor probabilităților, ei au reușit să păstreze mari părți ale culturii lor, inclusiv limbi, tradiții și ceremonii. Pe măsură ce lumea modernă a pătruns mai la nord, au existat ciocniri asupra resurselor naturale și a pământului, ceea ce a pus situația sami în prim-planul minții oamenilor în ultimii ani și a condus la mișcări de protejare a oamenilor și a culturii.

 

O vizită în regiunea arctică a Europei de Nord este una dintre cele mai semnificative călătorii culturale din Europa, deoarece ajută la atragerea atenției asupra unui grup de oameni care au petrecut mulți ani marginalizați în societățile lor moderne.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with