Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce rol vor juca scumpirile la alegeri?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    De la o zi la alta se anunță scumpiri.  “Se vor scumpi… se vor majora… vor crește prețurile la…” sunt expresii ce intră în limbajul curent. Lumea pare să se fi obișnuit cu scumpirile. Oamenilor nu le mai pasă sau pur și simplu le este frică să se mai gândească la ce va fi în viitorul apropiat. Oameni din arcul puterii vorbesc cu nonșalanță,  explicând cu detașare că așa stau lucrurile și nimic nu le mai poate schimba.

Scumpirile pentru actualul guvern USL sunt similare tăierilor de salarii și pensii la care a recurs vechiul Guvern PDL. Unii au ales să taie, alții să mărească prețurile.

Din punct de vedere psihologic, a diminua un venit  propriu este mai grav decât a scumpi niște produse sau utilități. Dacă o marfă este mai scumpă poți decide să nu o mai cumperi sau să cumperi mai puțin. În consecință, la alegerile parlamentare care se apropie vor fi taxați mai degrabă cei ce au tăiat decât cei care scumpesc. Doar o mică parte dintre alegători sunt dispuși să analizeze și să discearnă între ce este mai rău. Micul grup de alegători poate face diferența între cele două alianțe.

Câteva procente în minus pentru USL pot pune în dificultate formarea majorității parlamentare rezultată în urma alegerilor. Cred că PDL mizează pe fiecare procent pe care îl poate sustrage din bazinul electoral al PSD și PNL.   Un rezultat de sub 50% a devenit o țintă pentru ARD. Calculul este simplu: dacă într-o parte se adună 49% înseamnă că în partea cealaltă se adună 51%.  Dincolo de aceste cifre încep jocurile de culise. Intră în joc Traian Băsescu. Președintele are obligația de a desemna un premier din rândul partidului care a obținut cel mai bun scor. Dacă el nu reușește să-și asigure o majoritate  parlamentară, mingea trece în terenul altei tabere.

Să presupunem că lucrurile se vor întâmpla așa. USL va obține 49%, iar restul partidelor 51%. Ce fel de majoritate se va aduna în jurul PDL? PP-DD și UDMR, plus partidele care intră în componența ADR. Este greu de crezut că UDMR va putea fi lămurit să intre din nou într-o coaliție atât de fragilă, de nesigură. Așa cum a procedat și în alte situații similare, UDMR va alege calea cea mai sigură.

Practic, USL nu are cum să nu intre la guvernare și după alegerile din 9 decembrie. Guvernul Ponta are de unde pierde, fiind cotat foarte sus. Prin urmare, acest guvern își poate permite să nu ia măsuri populiste. Dacă economia o cere, guvernul poate permite luarea unor măsuri care conduc la scumpiri în lanț a tuturor produselor. Pentru însănătoșirea economiei se produc majorările sau marile companii care controlează România profită de slăbiciunile guvernului pentru a-și mări profiturile?  Paradoxul constă în faptul că un astfel de fenomen poate fi dur atacat dinspre stânga.

O alianță a partidelor de dreapta, precum ARD, nu se cade să se ridice împotriva marilor companii. Din punct de vedere doctrinar, PDL are o problemă și dacă se ridică împotriva austerității, dar și a majorărilor. Politica de dreapta are mai multe constrângeri, este tributară unor principii mai stricte, spre deosebire de stânga.

Partidelor de stânga li se permite orice, invocând interesele celor mulți. În numele poporului poți muta munții din loc, fără să miști un deget. În concluzie, scumpirile care vor veni în lunile următoare nu vor schimba în mod fundamental opțiunile alegătorilor. Aceste scumpiri pregătesc terenul pentru inversarea direcției votului negativ din următorul ciclu electoral. Până atunci USL poate zburda în voie, așa cum a făcut-o și PDL în 2008 și 2009.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)