Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Având în vedere relațiile tensionate dintre cancelarul Angela Merkel și Victor Ponta în decursul anului 2012 din cauza referendumului de destituirea președintelui Traian Băsescu, vizita premierului român ar trebui să fie considerată una istorică. Nu orice șef de guvern are privilegiul de a fi primit de cancelarul Germaniei. Ca și în cazul președintelui SUA, este un privilegiu acordat foarte selectiv să fii primit în Salonul Oval.

Diplomația joacă un rol important în aranjarea acestor întâlniri bilaterale la vârf. După aproape un an de relații reci, în sfârșit Victor Ponta reușește să obțină o întrevedere cu șefa celui mai puternic stat din Europa.

Angela Merkel a sărit în ajutorul președintelui Băsescu anul trecut. Relația lor se bazează pe apartenența la aceeași familie politică, a popularilor europeni. La fel ca alți oficiali europeni și cancelarul german a fost convins că în România era în pericol statul de drept. Din această cauză, deși în țară părea o simplă demagogie, consecințele pe plan extern au fost dezastruoase.

:i acum doamna Merkel a insistat pe problema respectării standardelor statului de drept, pe lupta împotriva corupției și pe transparență. Se vede că încă nu am scăpat de eticheta de țară coruptă. Nici nu vom scăpa foarte repede. Apar aproape în fiecare zi cazuri în presă, din diverse zone ale țării, iar străinii le urmăresc cu mai multă atenție decât o fac instituțiile noastre. Totul este monitorizat. Până și cel mai banal caz dintr-o comună este inventariat. Nimic nu scapă vigilenței ambasadelor și consulatelor străine în ceea ce privește actele de corupție.

Spre deosebire de România, țările lumii civilizate își urmăresc și își protejează interesul național. Investițiile străine, investitorii străini își găsesc un sprijin autentic la ambasadele și consulatele țărilor lor de origine.

Asigurarea unui mediu de afaceri  bun este și în atenția cancelarului german. Angela Merkel nu l-a primit pe Victor Ponta pentru farmecul său personal, ci pentru că Germania, prin firme germane, este un important investitor în România, fiind chiar pe primul loc. Un mediu de afaceri ostil, un grad înalt de corupție, sunt elemente esențiale pentru încurajarea sau descurajarea investițiilor.

Discursul premierului Ponta a fost interesant, dar esențială este poziția cancelarului Merkel. Analizate în amănunt, dezvelite de ambajalul lor diplomatic, opiniile doamnei Angela Merkel nu sunt decât în aparență măgulitoare. Când ne îndeamnă să întărim statul de drept, în fapt avertizează că mai avem de lucrat până să devenim stat de drept. Când ne îndeamnă să luptăm în continuare împotriva corupției, spune de fapt că avem corupție dincolo de nivelul acceptabil.

Vizita premierului Ponta la Berlin nu este una istorică pentru că a fost primit cu toate onorurile. Ea va deveni cu adevărat istorică doar în condițiile în care va avea și urmări în plan economic. De altfel vizita a fost precedată de o discuție cu o serie de firme germane.

Înainte de a ajunge la Angela Merkel, premierul român a bătut la poarta marilor companii germane care operează în România. Așa se face politică internațională.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Reforme care nu costă nimic

În condițiile în care programul de guvernare pentru următorii ani sunt prezentate doar fragmentar, gen “este nevoie de investiții” ar putea avea câștig de cauză cel mai simplu program.