Image 1
Image 2

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lași lupul împreună cu varza, treci capra, revii, duci lupul, aduci capra înapoi, iei varza o duci la lup, te întoarce cu mâna goală, iei varza și ai reușit să eviți să lași lupul singur cu capra pentru că o mănâncă, dar și capra cu varza pentru că, evident, capra nesupravegheată mânca varza.

În cazul comasării alegerilor europarlamentare cu alegerile locale încurcătura nu constă în modul în care se vor organiza secțiile de votare, ci în dificultatea transmiterii mesajelor către alegători.

Tema europarlamentarelor este strict legată de locul și rolul României în Uniunea Europeană, de situația generală, de raporturile UE cu SUA, aliatul de peste ocean, de modul de abordare a războiului din Ucraina.

La locale se va vorbi despre cum s-au făcut sau nu s-au făcut trotuare, de curățenie, de corupția primarilor acolo unde este cazul, de tot ce este legat de administrarea unei localități.

Mai dificilă va fi misiunea candidaților pentru Parlamentul European. În linii mari, patru elemente principale preocupă populația din țările Uniunii Europene. În primul rând se pune problema dacă țările UE au nevoie de înarmare. Are Europa nevoie de propria sa forță militară, nucleară?

În eventualitatea că Donald Trump redevine președinte, Europa nu mai este sigură că va fi apărată de scutul nuclear al Americii. Experții din industria de apărare și politică discută deja despre opțiuni. Singura putere nucleară din Europa este Franța. În timp ce Putin a amenințat de nenumărate ori că va folosi forța nucleară, Trump declară va sista ajutoarele americane pentru Ucraina.

În relația cu SUA nu se stă bine nici dacă rămâne președinte Joe Biden. Acum câteva zile Olaf Scholz a făcut o vizită fulger la Casa Albă. Pentru a proteja clima, SUA își reduce exporturile de gaze naturale lichefiate. Asociația industriei Europene a avertizat cu privire la daunele aduse economiei europene.  În urmă cu două-trei săptămâni Joe Biden a anunțat că Washingtonul va suspenda a toate deciziile privind exporturile de GNL până când Departamentul Energiei va prezenta criterii ecologice pentru exporturi.

Criticile cresc și în SUA, dar și în Germania puternic dependentă de importul de gaz lichefiat din America, după ce a suspendat aprovizionarea economiei cu gaze din Rusia.

Nu mai știm la ce să ne așteptăm de la SUA, spun experții, nici în cazul în care rămâne Biden președinte, nici dacă revine Trump.

Ce poziție vor lua candidații din România pentru Parlamentul European pe marginea acestor mari temeri? Mai degrabă vor vorbi despre ajutoarele pe care UE le poate acorda României. Dar ce putere au ei?

O altă temă care ar putea fi lansată în campania pentru europarlamentare ar putea fi poziția lui Viktor Orban ca viitor președinte al Consiliului Europei.

În decembrie șefii de guverne, cancelarul Olaf Scholz, președintele Emmanuel Macron și premierul italian Georgia Meloni i-au arătat limitele până la care se poate întinde, au amenințat Ungaria cu izolarea, dacă reduce ajutoarele pentru Ucraina, dar ce va face ca președinte al Consiliului UE din iunie până în decembrie? Ungaria și-a pierdut și cel mai puternic aliat, partidul conservator din Polonia, care a pierdut anul trecut alegerile.

În lupta pentru voturi se vor arunca în luptă teme, subiecte, tot ce ar putea fi transferat scandal.

În componența AUR intră o sumedenie de partide care se auto-intitulează “patriotice”. În căutarea unui adversar, în Ardeal s-ar putea merge pe o campanie puternică împotriva UDMR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with