Image 1
Image 2

Viitor politic școala noastră are

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Prima zi de școală, o zi de campanie electorală. Mass media s-a aruncat asupra politicienilor, în special asupra parlamentarilor, pentru că își permit să meargă între elevi  în prima zi de școală. De fapt, fiecare nou an școlar este marcat politic. Doar acum pare mai nefiresc pentru că ne aflăm în plină campanie electorală.
Important este însă nu cum începe școala, ci cum se sfârșește. Elevii sunt încurajați să învețe, dar nu toți au aplecare spre învățătură. Examenele de bacalaureat, destul de severe, arată adevărata stare a învățământului românesc. Nu sunt de vină elevii. Sistemul de învățământ, supus de-a lungul timpului unor nefericite intervenții politice, este la fel de șubred ca multe alte instituții. Câți miniștri au fost în ultimii 25 de ani, atâtea schimbări, majoritatea în rău, s-au produs. În educație s-a investit destul de mult, dar insuficient pentru a avea un învățământ performant. Cadrele didactice nu se bucură nici pe departe de atenția pe care ar merita-o. Salariile sunt mici față de importanța muncii lor, iar condițiile de muncă ar putea fi mai bune.
Prea puțini dintre elevi sunt motivați. Opinia generală este că termină o școală și nu găsesc un loc de muncă. S-au desființat școlile profesionale, dar și dacă s-ar reînființa nimeni nu le poate garanta tinerilor meseriași un loc de muncă. Absolvenții tuturor formelor de învățământ îngroașă rândurile șomerilor. Să nu ne imaginăm că oamenii politici prezenți la deschiderea anului școlar nu cunosc situația exactă. :tiu foarte bine, însă le lipsește voința politică de a face ce trebuie făcut. Când se află în opoziție se întâmplă să spună adevărul, dar ajunși la guvernare se comportă exact ca cei pe care i-au criticat. Este un cerc vicios pus în mișcare de alternanța la putere.
Guvernul PDL a fost și încă este acuzat că a aruncat bani în investiții inutile. La rândul său, Guvernul Năstase fusese acuzat că ridică săli de sport în localități în care nu sunt elevi. Actualul guvern promite mai mult, dar procedează la fel ca și guvernele pe care le critică. După cum se prezintă situația acum, este greu de presuspus că se va produce o îmbunătățire a sistemului de învățământ. Se pot repara școlile existente, se pot construi altele noi, dar atâta vreme cât actul de învățământ este politizat nu se va ajunge la niciun rezultat. După fiecare ciclu electoral, directorii de școli sunt numiți și schimbați pe criterii politice. Politizat de jos până sus, sistemul educațional românesc nu are altă perspectivă decât aceea pe care le-o asigură sistemul politic românesc. Fiind o creație a lor, este normal ca politicienii să se afle în prima zi de școală în fața elevilor cărora le distrug viitorul.
Modul în care și-au împărțit teritoriul arată clar că politicienii nu văd în școală decât un potențial bazin electoral. Poți interzice politica în școli? S-ar putea, dar cei care decid sunt înșiși politicienii. Nu-și taie ei singuri craca de sub picioare. Prezența oamenilor politici în școli în prima zi de școală nu este altceva decât o zi de campanie electorală mai plină decât alte zile de campanie. Să acceptăm lucrurile așa cum sunt. Altă soluție nu se întrevede în următorii anii. :coala va continua să fie politizată atâta vreme cât este cea mai ieftină sursă de voturi.

Sigla Informatia Zilei

Politica luată la mişto

Mai degrabă polemist decât miştocar, Viktor Orban este excepţia care întăreşte regula că democraţia până la urmă poate fi doar un joc al hazardului. Nu aş porni de la veşnicul scandal de la Băile Tuşnad din fiecare vară, ci de la observaţia lui că de când el este prim ministru al Ungariei, în România s-au schimbat 20 de prim-miniştri.

Campania electorală coboară în stradă

Suceava lui Gheorghe Flutur pare să fie prima redută pe care vrea s-o cucerească AUR. George Simion și-a adunat armata și începe asaltul împotriva președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, un lider marcant al PNL.